Sporvogne: Historien om en vognstyrer på Linje 5

NOSTALGI: Svend Hansens far kørte som sporvognskonduktør og vognstyrer fra Sundby Remise – bl.a. på linje 2 og 5. Her fortæller Svend om en sporsvognskonduktørs hverdag…

Erling Hansen foran Linje 5

 

Af Svend Hansen

Min far N. Erling Hansen blev født i Stenløse i 1927. Efter en uddannelse som kommis i Brugsen i Bremensgade, blev han ansat som prøvetjenestemand i Københavns Sporveje i oktober 1951.

Efter kort tid på skolebænken, blev han stationeret i Sundby Remise på Amagerbrogade. Han kørte som konduktør, primært på sporvognslinierne 2, 5, 8, 9, 13 og 19, men afløste også lidt på Strøgbusserne 28 og 41, der dengang var tomandsbetjente.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Man kørte enten i fast tur eller på løs tjeneste. Dette var meget anciennitetsbestemt og man startede på løs tjeneste, hvilket indebar at man kun kendte sine fridage for den kommende måned. Vagterne blev ofte tildelt med dags varsel.

I september 1954 blev min far uddannet til vognstyrer, hvor han startede på løs tjeneste, inden han efter nogle år kom i fast tur. Det betød, at man gik i en 18-ugers turnus, hvor man kendte både sine fridage og vagter på forhånd.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Sundby Remise – travl arbejdsplads

Københavns Sporveje ønskede dengang, at forny vognparken. Derfor lejede man en ledsporvogn (2412) fra Rheinische Bahngesellscheft, som kom til at køre på linie 2. Til kørsel med denne vogn, blev min far udvalgt sammen med seks andre. Prøvekørselen forløb godt og resulterede i køb af 100 ledvogne, de såkaldte “Dusseldorfere”.

En typisk arbejdsdag kunne være, at min far mødte kl 04.15 i Sundby Remise. Her skulle han kører på linie 5. De tre tjenstgørende entrede det tildelte vogntog og kørte så via Kretavej og Backersvej til endestationen på Formosavej. Efter tre omgange gennem byen til Husum og retur, blev de afløst ved Formosavej.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Pauserne i løbet af dagen, blev holdt i folkelokalet enten ved Formosavej eller Husum Torv. Tilbage i Sundby Remise skulle konduktørerne afregne og supplere billetbeholdningen. Der var folkelokaler ved de fleste endestationer. På de største var der endog et betjent marketenderi (Sundbyvester Plads) og de mindste kunne være i et skur eller lille lejlighed (Skånegade).

Min far var meget glad for at køre sporvogn, og det pinte ham meget, da Borgerrepræsentationen besluttede at erstatte samtlige sporvognslinier med busser.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Der var stor sorg blandt mange københavnere, da sporvognene forsvandt – det er der iøvrigt fortsat…Den sidste sporvogn, der kørte i Remise var Linje 5 – det skete i 1972

Det betød, at han i 1965 blev omskolet til buschauffør og derefter blev stationeret på Irlandsvej Garage, hvor han primært kom til at køre på ruterne på Amager. Da linie 2 blev bussificeret i oktober 1969 lukkede Sundby Remise. Min far kørte den sidste tid som chauffør på linie 37 mellem Holmens Bro og Toftegårds Plads via Sundbyvester Plads.

Hovedstadsområdets Trafikselskab, HT blev etableret 1 oktober 1974, og det foregik ikke uden strejke og blokader af garageanlæg i april og juni 1975.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Da det blev for hårdt for benene at køre bus, var far de sidste år billetsælger på Irlandsvej Garage, Artillerivej Garage, Sundbyvester Plads og Finderupvej. Her afregnede han med chaufførerne og solgte billetter og poletter, og senere klippekort til dem.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Erling Hansen – nu i HT-uniform

Min far holdt meget af sit job, selvom det også var forbundet med visse ulemper. I det daglige var der det, der hed delt tjeneste. Det vil sige, at han nogle dage f.eks mødte kl 5.47 – 9.26 og igen 14.13 – 17.58. Juleaften har vi ofte holdt kl 12, da han skulle på arbejde fra kl. 16. – 24 og sommerferien lå tit i starten af maj eller sidst i september, da ferie blev valgt efter anciennitet. Men sikkerhed i ansættelsen som kommunal tjenestemand, opvejede for en stor del disse gener.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Erling Hansen – blev tjenestemand på prøve i 1951 – det medførte 38 år ved Københavns Sporveje / HT.

Min far gik på pension i 1989 efter knap 38 år ved Københavns Sporveje/HT.

Han kunne dog ikke helt slippe arbejdslivet, så han fungerede indimellem som kustode på Glyptoteket fra 1990 – 1997.

Skulle du ha’ fået lyst til en tur i en af de hedengangne københavnske sporvogne, kan et besøg på Sporvejsmuseet på Midtsjælland anbefales, ligesom deres hjemmeside sporvejsmuseet.dk fortæller en masse om Københavns Sporveje.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?