Søster og bror fortæller om hård opvækst på Amager: »Vi er nødt til at grine af det«

I podcasten Ninjabørn fortæller Martin og Louise om deres vilde opvækst på Amager.
Podcast. Ninjabørn.
I podcasten griner søskendeparret en del af deres “gakkede” opvækst. Foto: Ninjabørn

Louise Brandstrup er vokset op i kaos. Da hun var 8 år gammel, havde hendes mor været gift fire gange – og det var helt naturligt for hende at flytte både adresse og skole. Sammen med sin lillebror, Martin Von Der Wehle, åbner hun op om barndommen i podcasten Ninjabørn.

»Vores mor var maniodepressiv, der nu hedder bipolar, og så led hun af paranoid skizofreni. I en af hendes psykoser var hun overbevist om, at hun var en ninja. Så derfor kalder vi os for ninjabørn,« fortæller Louise Brandstrup.

Der er 16 års aldersforskel på de to søskende, og Martin blev tidligt fjernet fra hjemme, så han har ikke ligeså tydelige minder fra deres liv med moren, som Louise har. I podcasten forsøger han at lære moren bedre at kende gennem Louise. Derfor stiller han 10 spørgsmål om deres mor i hvert afsnit, og gennem Louises historier  opdager han, hvad han er gået glip af – eller måske heldigvis undslap.

Fri af offerrollen

For søskendeparret er det vigtigt, at deres fortælling ikke bliver en dyster omgang. De har en god portion humor til fælles, og derfor griner de sig igennem mange af de vilde historier.

»Vores mor var jo fuldstændig gak. Der er mange af tingene, som jeg synes er ret sjove i dag, men det var jo omsorgssvigt. Og det bliver ret tydeligt, når jeg hører podcasten,« fortæller Louise Brandstrup.

Udover at skulle navigere i morens skiftende kærester og sindstilstande, har Louise og brugt en stor del af sin opvækst på værtshuse – fortrinsvist på Amager. Da Martin kom i plejefamilie, var det Louise, han kom hjem til i weekender og ferier, og derfor har de et nært forhold på trods af den store aldersforskel.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Til dagligt laver Martin Von Der Wehle musik under kunstnernavnet JuWehl, og Louise Brandstrup er pædagog. Foto: Ninjabørn.

»Vi er meget forskellige på mange områder, men også ret ens. Vi har begge to klaret os godt på trods af det miljø, vi kommer fra, og det vil vi gerne minde folk om. Derfor er det vigtigt for os at fortælle vores historie, men uden at indtage en offerrolle,« fortæller Louise Brandstrup.

»Vi er nødt til at grine af det,« tilføjer hun.

En hemmelig bror

I fjerde afsnit af podcasten får Martin og Louise besøg af deres “hemmelige” bror, Jack Brandstrup, som er vokset op hos sin og Louises far.

»Jack og jeg er egentlig helsøskende, men vi blev skilt ad som børn. Det var ret vildt at høre historier fra hans opvækst, for den har heller ikke været hel nem,« siger Louise Brandstrup.

I dag er alle tre søskende blevet nogle ressourcestærke voksne. Og de brænder for at sprede budskabet om, at man godt kan klare sig godt, selvom man kommer fra kaos.

Den hemmelige bror var første gæst i podcaststudiet, men der er planer om at lave flere afsnit, hvor der kommer andre “ninjabørn” ind og fortæller deres historie.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?