Øresundskollegiet modtager næsten 5 millioner kroner til grønne gårdhaver

Projektet skal forvandle de eksisterende udearealer mellem boligblokkene til grønne gårdhaver.
Det eksisterende gårdmiljø trænger til en opfriskning, mener kollegianerne. Foto: PAB/Øresundskollegiet.

Beboerne på Øresundskollegiet på Amagerbro har fået en ekstra stor julegave i år.

Kollegiet har nemlig fået en bevilling på 4.997.200 kroner fra Villum Fonden til at realisere projektet »ØK’s grønne gårdhaver«. Projektet vil forvandle de eksisterende udearealer mellem boligblokkene til grønne oaser med fokus på fællesskab, biodiversitet og bæredygtighed.

Grønne korridorer og fællesskab

De nye gårdhaver er en del af en større helhedsplan, der skal gøre Øresundskollegiet til et forbillede for, hvordan man kan skabe grønne og bæredygtige byrum. Ifølge formand for Øresundskollegiets afdelingsbestyrelse, Alexander Romanoff, er projektet et vigtigt skridt:

Visualiseringen for helhedsplanen. Illustration: arki_lab.

»At få bevilget støtte til projektet betyder helt konkret, at vi kan realisere de planer, der er opstået fra vores egne beboere. De har tilkendegivet et ønske om grønnere fællesarealer og bedre trafiksikkerhed inde på området.«

I samarbejde med arkitektvirksomheden arki_lab og konsulentfirmaet Optilos bliver bæredygtighed og klimatilpasning integreret i projektet. Gårdhaverne vil blandt andet indeholde regnbede, blomstrende urter, buske og træer, som fremmer biodiversitet og tiltrækker dyreliv. Derudover reduceres antallet af parkeringspladser, mens cykelparkering udvides for at frigøre plads til grønne områder.

Læring og formidling er også en del af planen. Besøgende vil kunne lære om bæredygtighed gennem skilte og digitale løsninger, som gør områderne tilgængelige og interessante for alle aldersgrupper.

Bygger på tidligere succeser

Dette projekt bygger videre på kollegiets erfaring med grønne initiativer. I 2021 blev tagterrassen »The Social Spine« skabt med støtte fra Villum Fonden.

Tagterrassen, der blev udviklet i samarbejde med arkitektfirmaet SLA, har ifølge Alexander Romanoff haft en positiv effekt på fællesskabet:


»Forudsætningen for et godt kollegieliv er et godt socialt fundament. Måden vi kommer hinanden ved på, er stærkt formet af vores fællesarealer, og det er dejligt, at andre deler vores vision for fællesarealer, der fordrer sammenhold. Det har ændret måden at være sammen på herude, at vi fik forgrønnet vores tagterrasse, så jeg tør kun drømme om, hvor stor en betydning den næste etape får.«

Med bevillingen fra Villum Fonden fortsætter Øresundskollegiet arbejdet med at udvikle moderne og grønne fællesarealer, der både fremmer socialt samvær og bæredygtighed.

Seneste artikler

Fik du læst?