Store Magleby Havecenter får nye ejere

Den 6. april overtager Bristol Blomster Store Magleby Stue og Havecenter i Gartnerstræde. De ændrer samtidig navn til Store Magleby Blomster.

DragørNyheder.dk ønsker de nye ejere tillykke med den nye forretning.

Forretningen i Gartnerstræde har en lang historie bag sig. Vi bringer derfor, i denne anledning, “Gartneriets” historie.

Gartneriet i Gartnerstræde. Del 1 af 3

Handelsgartner Cornelius Møller
Gartneriet i Store Magleby markerede i 1999, at det var 100 år siden, at handelsgartner Cornelius Møller startede virksomheden.

Cornelius Møller, der tidligere havde arbejdet på gartnerier på Østerbro og i Hellerup, havde i 1899 købt en gård i Store Magleby bestående af stuehus, lade og stald. Gården lå på en lille privat vej vest for nuv. Nordre Kinkelgade. Laden blev nedrevet og i tilknytning til gården opførte han tre drivhuse og et fyrrum.

1899. Markeret med rødt den gård, som handelsgartner Cornelius Møller købte i 1899. (Geodætisk Institut).

Cornelius Møller var meget national indstillet, og det nød soldaterne på Amager under I. verdenskrig godt af. Cornelius Møller solgte bl.a. kartofler til halv pris til de indkaldte sikringsstyrker på Sydamager.

Fra 1918 blev forretningen udvidet til også at drive detailhandel. Sammen med hustruen Johanne drev han indtil 1923 gartneriet, der bl.a. havde blomster og kranse som speciale.

Peter Christian Møller
Den yngste søn Peter Christian, der var udlært på faderens gartneri, fortsatte derefter driften. Efter i syv år, at have forpagtet gartneriet af faderen købte Peter Chr. Møller firmaet i 1930 og opførte to nye drivhuse. I 1935 blev drivhus nr. 6 bygget.

Ca. 1930. Gartneriet i Gartnerstræde. (Aksel Møllers arkiv).

Det var i den periode, at gartneriet blev berømt i hele Danmark via Statsradiofonien. I Pressens Radioavis blev der i en årrække hvert år nævnt, at nu blomster “Nattens Dronning” i Store Magleby. (Nattens Dronning er en klatrende søjlekaktus med store hvidgule blomster; de folder sig ud om aftenen og visner næste dag).

I bogen Danske Gartnervirksomheder fra 1935 nævnes, at gartneriet navnlig dyrkede Chrysanthemum og Pelargonier.

Varerne blev afsat på Grønttorvet og fra udsalget på gartneriet. Der var ansat tre elever, og om sommeren var der desuden seks lugekoner. Gartneriet havde egen torvebil. Gartneriet var især kendt for det fine binderi.

I de hektiske dage i begyndelsen af oktober 1943 boede en jødisk familie i gartneriet. Familien flygtede fra Dragør havn, da tyske politisoldater den 4. oktober 1943 foretog en samlet aktion ved havnen.

Følg med og læs hele historien når vi bringer del 2 og 3.

 

Seneste artikler

Kampen mod vandet begynder i år

En ny »etape 0« i strategien for kystsikring skal hjælpe Søvang mod vandet allerede i år. Der vil primært blive fokuseret på at få vandet væk igen.

 
 

Fik du læst?