Nytårskur i foreningen ”Smag på Dragør”

Den forholdsvis unge forening ”Smag på Dragør” havde indbudt medlemmerne til den årlige nytårskurs i Havnepakhuset.

Formanden Sven Ole Rosenkilde bød velkommen til en fyldt sal. Ønskede Godt Nytår og gav ordet til arkitekt Axel Bendtsen, formand for Dragør Turistråd.

Bestyrelsen er klar til at give ordet til Axel Bendtsen. (Foto: Dines Bogø).

Axel Bendtsen

Som næsten alle ved, at Axel sammen med sin Hanne på mange fronter med til at bevare og formidle viden om Dragørs Historie.

Axel var ekstra veloplagt og lagde ud med at opdele aftens emne om turisme i ”Kultur og Kvalitet”.

Dragør er rig på kultur og natur. Man har forstået at indpasse nyt på en respektfuld måde i det gamle.

Axel omtalte Taarbæk nord for København, hvor han nævnte, at man i en periode i slutningen af forrige årtusinde gav tilladelse til andet byggeri.

Der var traditionen tro champagne og kransekage til medlemmerne. (Foto: Dines Bogø).

Seks områder

Man kunne også inddele fokusområderne i seks hovedpunkter.

1: UNESCO, Verdenskulturarv. Dragør var i omkring 150 år Danmarks næststørste søfartsby målt i tonnage, kun overgået af København. Dragørs berømte ”Sejlskibstid”.

2: Naturpark Amager. Området Vest- og Sydamager. Som Axel spøgefuldt sagde. Området mellem to tårne. Rådhustårnet og Lodstårnet i Dragør. Axel fortalte også om de særdeles store planer afdøde borgmester Urban Hansen, herunder 300.000 boliger på hele Vestamager.

3: Øresund som vigtigt fiskeriområde. Der sker udskiftning af vandet i Øresund på to døgn, hvilket bevirker, at brakvand fra Østersøen blandes med vand fra Kattegat.

Trawlfiskeri blev allerede forbudt i trediverne. Det hjalp, men mindre respekt for 60-70 år siden omkring, hvad vi lukkede ud i Øresund, var med til at forringe vandkvaliteten. Det er nu totalt ændret og de tidligere Østbloklande har ændret på deres udledning, så 80% af deres spildevand nu også renset.

4: Dragørs museer med søfart og landbrug. Axel omtalte også Prins Henriks Danske Europa Nostrapris i 2018.

5: Punktet drejede sig om Dragørs ægthed. Det er rigtige mennesker, der bor i husene og som man ser i gaderne. Mange turister troede, at de skulle ud for at se en ”museumsby”.

Restauranter, cafeer, butikker spiller en vigtig rolle. Turister lægger mange penge, men hovedparten af omsætningen på 70-80% kommer fra os selv og det skal vi blive ved med.

Axel nævnte, at en optælling i turistbrochuren viste 32 udskænkningssteder/ spisesteder

6: Nordisk madtradition. Næste efter Den lille Havfrue og en tidl. kaserne på Christianshavn, er mad og drikke noget turister vægter højt.

Axel Bendtsen nævnte som eksempel bogen om ”Amagermad”, som blev udgivet i 2017 med 50 egnsretter. (Foto: Dines Bogø).

Måske kunne man lokalt også satse på nogle madretter fra Dragør og Store Magleby. Det er der skrevet bøger om.

Næste møder

Deltagerne takkede Axel for et meget fint indlæg med mange nye overraskende vinkler.

Sven Ole takkede også og afsluttede aftenen med at fortælle, at medlemmerne ultimo februar inviteres til spisning og film.

Vi skal se ”Ved Kongelunden” fra optaget bl.a. i Dragør. Vi husker sikkert bedst linie 8, Dirch Passer og Ove Sprogøe. To badebroer, Fælledvej, Hollændervænget, Strandlinien og Dragør Strandhotel m.v.

Den 19. marts 2019 afholdes den årlige Generalforsamling i Hollænderhallen.

På gensyn i foreningen om lidt over en måned.

 

Seneste artikler

Kampen mod vandet begynder i år

En ny »etape 0« i strategien for kystsikring skal hjælpe Søvang mod vandet allerede i år. Der vil primært blive fokuseret på at få vandet væk igen.

 
 

Fik du læst?