Slut med æggetrilning på Blushøj!

I Dragør har der i flere hundrede år været tradition for at dekorere æg og trille dem ned af Blushøj påskesøndag. Det er en Dragørtradition som alle børnefamilier og barnlige sjæle altid har hygget sig med i påsken. Men det er slut nu ifølge en ny EU-dom.

Foreningen af danske ægproducenter ”Danske Æg” har fået medhold i en EU-sag som sætter en stopper for denne ”utidige form for ressourcespild” som EU-dommen formulerer det. Dommen er med omgående retsvirkning hvilket betyder, at der ikke bliver mere sjov påskeleg med farverige æg på Blushøj.

Foreningen ”Danske Æg” skriver i en pressemeddelelse, at de er glade for dommen, men er selvfølgelig forstående overfor at det er på bekostning af traditionerne. I dag kan man købe plastik æg som vil kunne bruges til formålet eller også kan de bruge appelsiner som man gjorde før i tiden. Det tilgodeser de danske producenter ikke mindst økosystemet.

Det er slut med at svine med æg på Blushøj. Foto fra Dragør Lokalarkiv

Danske Æg peger desuden på, at efterspørgslen efter friske æg er i voldsom vækst og den nuværende produktion i Danmark har svært ved at følge med efterspørgsel. Det er primært det tyske marked som aftager de danske æg. Det er blandt hovedårsagerne til at man anlagde sagen ved EU-domstolen tilbage i 2016.

Ny EU-dom vil næppe blive modtaget med glæde i Dragør.

DragørNyheder.dk har været i arkivet da den nye dom rammer en Dragørsk tradition særligt hårdt.

Om påskeskikken med at trille æg ned ad Blushøj
I Dragør har man formodentlig trillet æg ned ad Blushøj så langt tilbage som til oldtiden. Blushøj er byens gamle fyrbakke, sømærke og oldtidshøj.

Det har i generationer derfor været et helt naturligt sted at trille sine æg påskesøndag.
I gamle dage krævede traditionen at byens børn gav møde på Blushøj allerede skærtorsdag og langfredag for at pille sten af skråningen og rette ujævnheder så æggene kunne trille uhindret ned ad højen.

Foto fra Dragør Lokalarkiv

Mens de små sled i det med krumme rygge, samledes de større børn og ungdommen fra 15-16 års alderen op i 20 års alderen – for også at få varme i kroppen – til en ”To mand frem for en enke” eller en ”Agter” som det hedder på Dragørsk. De unge skulle give de små brystsukker som de havde indkøbt hos Karen Westers, der havde bod ved det nuværende Dragørhjørne.

Foto fra Dragør Lokalarkiv

Ifølge traditionen var det Dragørpigerne der leverede æggene og drengene der trillede dem. Hvis det skulle gå helt rigtigt til, måtte æggene ikke være ”købe-æg” men skulle være ”forærings-æg”. Dragørpigerne dekorerede æggene ved at omvikle dem med persilleblade eller vintergækker og koge dem hårdkogte i frugtfarve så de blev smukt mønstrede.

Det var dansehestene blandt drengene der lukrerede af den gamle påskeskik, idet pigerne traditionsmæssigt forærede de dekorerede æg til de kavalerer de havde danset med ved fastelavnsballer. De drenge der har holdt sig beskedent – og undseligt – tilbage ved dansen, måtte nøjes med at trille appelsiner ned ad Blushøj påskedags eftermiddag.

Foto fra Dragør Lokalarkiv
 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

 
 

Fik du læst?