Den Nye Havfrue: Afsløringen på Fortet

Den 1. juni 2018 blev det opstillet en fire meter høj kasse på Dragør Fort. Indholdet  måtte først afsløres tre uger efter og alle har haft mulighed for at gætte på indholdet og vinde en middag for to personer.

Der har været talt om statue af Prins Knud, Frederik d. VIII, fortkommandanten m.fl. Der har været gæt på noget militært isenkram, en havfrue, en borgmester eller en såkaldt ”kunstnerisk installation” o.s.v.

Afsløringen fredag den 22. juni 2018

Først bød kommandanten Torben Bødtker velkommen og fortalte om den store interesse samt de mange forslag om, hvad kassen indeholdt. Dårlig var han blev færdig, før han blev afbrudt af ”en gås”, der mistænkelig lignede noget vi har set i Dragør Revyen for seks år siden.

Gåsen fra Dragør Revyen fik efter indvielsen en snak om kunst med Kezia Bidstrup og hendes mand borgmester. Foto: Dines Bogø

Det viste sig, at det var Claus Ehlers, der var forklædt. Han har aldrig selv spillet med i Dragør Revyen, men i mange år har han leveret tekster dengang, hvor mange af numrene havde et lokalt tilsnit.

Borgmester Eik Bidstrup overtog og talte kort om, at indhold sikkert ville give anledning til debat og omtale. Så længe det bliver holdt i god tone, kan en debat være inspirerende.

Efter det obligatoriske klip af båndet rundt om kassen, blev der trukket i et par snore og siderne, der ikke mere var skuet sammen, faldt perfekt fra hinanden.

Siderne faldt og afslørede indholdet på slaget 20.40. Foto: Dines Bogø

Den store Havfrue

I løbet af fredag havde landsdækkende medier været på banen. Kl. 14.00 bagte TV2 Lorry en artikel, hvor de med sikkerhed fortalte om indhold og lidt om, hvordan det skulle afsløres.

Endnu en overraskelse. Kassen indeholdt ikke bare Den store Havfrue, men også sangerinden Camilla fra ”Back to Basic”. Foto: Dines Bogø

I løbet af eftermiddagen bragte www.DragørNyheder.DK også omtalen om havfruen. Mange troede fortsat på, at indholdet kunne være noget andet.

Men det var den store havfrue fra Langelinie, der efter 10 år nu midlertidigt er flyttet nærmere de to små havfruer, der kendes fra Kongevejen 14A.

Havfruen er lavet af en granitsten på 28 tons. Efter seks måneder bearbejdning vejede damen 14 tons.

Efter afsløringen fortalte ejeren Peter Bech kort om baggrunden for de tre havfruer. Den store havde været blikfang på Langelinie og de to senere udgaver i ¼ størrelse stod på Middelgrundsfortet og efterfølgende en kort periode på Dragør Havn.

Efter indvielsen. Torben Bødtker, Claus Ehlers, Kezia og Eik Bidstrup, Peter og Cythia Bech. Foto: Dines Bogø

Debat?

Flere gav udtryk for, at havfruen ville skabe fornyet debat. Hvad er kunst? Hvem bestemmer, hvad der er kunst osv.?

Inden festen startede med ”Back to Basic” var der som lovet lodtrækning. Cythia trak med lukkede øjne: And the Winner Is: Palle Christoffersen. Foto: Dines Bogø

De to små havfruer har tidligere givet anledning til livlig debat, da de kom til Dragør. Den store havfrue har ofte været omtalt i flere medier. Wonderful Copenhagen har rost den, men flere beboere i et nærliggende boligområde på Langelinie ville have den fjernet.

Granitstenen på 28 tons er fundet. (Arkiv: Peter Bech)
Under vejs i processen. Det færdige resultat vejer 14 tons. (Arkiv: Peter Bech).

Turister på Langelinie var begejstrede. Andre skuffede over, at den ikke var større og endnu mere skuffet, når de senere så den oprindelige meget lille fra 1913.

Enkelte opdagede også den tredje havfrue på Langelinie ved Dahlerups Pakhus. Kan man li’ moderne forvredne skulpturer, så er det sagen. Den er udført af en professor, så måske er det ægte kunst?

Mere om lokale havfruer her

 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

 
 

Fik du læst?