En sommersnak med Morten Dreyer

Dines Bogø fortsætter sommerturen rundt og møder lokale Dragør-borgere, til en snak over en glas vand. I denne uge blev det Morten Dreyer som Dines Bogø fik en snak med under en kølende parasol på havnen i Dragør.  

af Dines Bogø

Kommunalbestyrelsesmedlem Morten Dreyer mødte jeg på Strandlinien til et par glas isvand m.v. Under en skyggefuld parasol blev det til et par timers snak om mange emner.

Morten Dreyer under en kølende parasol på Strandlinien, sammen med Dines Bogø, til en sommersnak. Foto: Dines Bogø

Morten fortalte, at familien boede i Sundby og i 1956 flyttede de til P. Petersens Allé. Han gik i Store Magleby skole, hvor han tog realeksamen.

Som aktiv i spejderbevægelsen (Mikkel Skov på Engvej) mødte han Helle Gotfredsen, der var spejderleder i ”Hans Jæger” i Skolegade i Store Magleby.

Mikkel Skov og Hans Jæger er navne man forbinder med et særligt slag under Svenskekrigene i 1658. Måske derfor Morten holdt foredrag i Lokalhistorisk Forening om den historiske begivenhed, hvor Dragør indgik med en vigtig rolle.

Hans far Hans Karl Dreyer var tømrerkonduktør og var sammen med andre forældre med til at opføre den nuværende spejderhytte ved Blushøj. Den skulle bygges af to mindre sommerhuse, der skulle nedrives, da lufthavnen skulle udvides.

”Reelt var det min fars arbejdsgiver, en tømrermester, som sponsorerede en del mere end han havde forudset”, Morten Dreyer

Morten Dreyer er meget lokalorienteret og helt sikkert, at hvis der er emner på dagsordenen om bebyggelse, ændring i byplaner m.v. så har Morten en mening, der måske ikke altid er partiorienteret.

Da Køjevænget blev bebygget i begyndelsen af halvfjerdserne, byggede Helle og Morten hus i det nye kvarter. Efterfølgende, da datteren og sønnen flyttede hjemmefra, byttede de til et mindre hus på Ålegårdsvænget.

Morten er uddannet grafiker, men skiftede efter 1990 fag til IT. De sidste mange år inden pensionen, som konsulent på forskellige virksomheder, bl.a. Bispebjerg Hospital.

Morten Dreyer fortæller:

”Jeg var politisk aktiv gennem 25 år i Venstre, siden Poul Hartlings dage. Lokalforeningsformand i 15 år, Kredsformand nogle år og endog Folketingskandidat ved et valg. Der opstod nogle uoverensstemmelser om politikken og jeg blev bogstavelig strittet ud i 1999”.

”Nogle senere i 2006 var jeg med til at starte Dansk Folkepartis afdeling i Dragør. Efterfølgende opstillede jeg for liste O. Jeg ved godt, at politiske modstandere forsøger at udlægge det, som om jeg spiser små børn og er modstander af alt, der ikke er dansk”.

”Måske kan nogen huske, at jeg i 1995 fik Singh fra Pakistan med på valglisten. Jeg synes, at alle der vil bidrage med noget positivt i Danmark, er velkomne”.

”Det er i øvrigt både første og sidste gang, der har været opstillet en person fra et 3. Verdensland til KMB-valg i Dragør”.

”Andre, der kun vælger Danmark for at blive evighedsforsørget, har jeg ingen varme følelser for”.

DB: Savner du Dragør Revyen?

”Ja den revy vi havde for år tilbage, hvor det var indslag om lokale emner, savner jeg. Også selv alle vi politikere mange gange er blevet udleveret. Det er en del af betingelserne, når man siger noget. Stikker man næsen frem, så…”

DB: Du havde et indslag forleden dag om unge mennesker, der springer ud fra en signalmast?

”Ja og jeg ved godt, at nogen forsøger at fortælle, at det er noget vrøvl, og unge skal have lov til at være unge. Det er masten yderst på det gamle færgeleje, og der er 10 meter i frit fald mod beton, hvis det går galt”.

”Kan godt være, at jeg som yngre, som andre, måske har lavet noget, der kunne være risikabelt, men ikke i den stil. Det ville ikke være rart, hvis der sket en ulykke på havnen pga. kådhed”.

DB: Vil du sige noget om kolleger i byrådet?

”Ja til dig, men uden for referat”.

DB: Er Dansk Folkeparti i Dragør tilfreds med fordelingen af poster ved den endelige konstituering?

”Ja Venstre fik borgmesterposten og et § 17, stk 4 udvalg. Socialdemokraterne og DF fik indflydelse i mange udvalg, kan man godt sige”.

DB: Er det rigtigt, at man går efter de poster, der giver de bedste ben?

”Det er nok den almindelige opfattelse. Poster med mest indflydelse er ofte de mest arbejdskrævende og derfor er honorar måske lidt højere”.

DB: Du sidder bl.a. i Amager Ressource Center, kendt som ”Amager Bakke”. Det virker ikke som om, det er en succeshistorie. Er det godt lønnet?. Jeg har ikke kigget i den officielle oversigt, hvor man kan se alle honorarer for byrådsmedlemmerne.

”Jeg får her 22.000 kr. årligt for 3-4 møder og en generalforsamling. Inkl. arbejdet med at forberede sig og løbende følge med. I praksis har der i første halvår været 16-17 møder, så timelønnen er ikke imponerende udmålt på det. Der har desværre været flere udfordringer både i administration og bestyrelse. Ikke alt er gået lige godt”. Men nu er der taget hånd om det”.

DB: Du fortalte, at du var i lokalet, da et byrådsmedlem blev stærkt ophidset lige før kommunalvalget i 2017.

”Ja jeg sad ikke så langt væk fra borgmesteren. Der havde under hele mødet været en dårlig stemning og ubehagelig tone fra medlemmets side. Men da han kom farende, var jeg ved at pakke nogle papirer sammen. Havde jeg vist, hvad det udartede sig til, havde jeg kigget og fulgt med”.

”Jeg er blevet kontaktet pr. telefon af politiet, hvor jeg sagde, at jeg ikke så eller hørte noget. Jeg kan ikke huske om jeg sagde til dem, at det omtalte daværende byrådsmedlem engang var ved at pande mig en under et andet møde. Hvorfor de ikke har afhørt mange flere, burde politiet kunne svare på”.

DB: Du har opstillet til folketingsvalg og regionsvalg?

”Jeg har siddet i regionsrådet i Hillerød”.

DB: Synes du er det er i orden, at vælgerne i november hvert fjerde år sammensætter kommunalbestyrelsen og så under konstitueringen laves der, specielt i Dragør, nogle lidt mystiske samarbejdsaftaler?

”Sådan er kommunalpolitik og vælgerne ved godt, at det ikke nødvendigvis er personen med de fleste stemmer, der bliver borgmester. Det gør den person, som kan samle et flertal i byrådet omkring sig”.

DB: Hvor meget er der om, at du kunne være blevet borgmester pr. 1. januar 2018?

”Ikke noget der har været talt om, men du havde det med i en artikel for nogle dage siden. Jeg blev tilbudt posten af både af liste-C og liste-T. I alt 9 mandater med os selv. Jeg talte med mit bagland, herunder selvfølgelig Helle”.

”Jeg er da helt klar over, at det ikke var for mine blå øjnes skyld. Måske mente man, at jeg ville være nem og da arbejdet skulle foregå i udvalgene, som C og T ville kunne styre”.

”Det endte som bekendt med, at jeg takkede pænt nej til tilbuddet. Alt taget i betragtning tror jeg ikke, at jeg kunne sove roligt, hvis Dragørs økonomi kom i spil. Som nævnt, i DF er vi glade for den nuværende aftale med A og V, vi har et forbilledligt samarbejde”.

”Vi havde oplevet, hvordan de to borgmesterkandidater fra C og V kæmpede om borgmesterposten. A var ikke rigtig i spil. Vi havde naturligvis følere ude, så vi ikke stod uforberedt, når der opstod en ny situation”.

DB: Hvad med Kystvejen og kollektiv trafik til/fra Lufthavnen (Metro og Regionaltog)?

”Jo jeg er klar over, at Tårnby har planer for et nyt erhvervsområde langs Kystvejen. Der vil gå for lang tid inden man kan få godkendt førerløse busser, så man må nok sammen med Tårnby satse på noget andet”.

DB: Særlige fokusområder?

”Vi kigger på skolerne. Skal der være 9 spor? Det er Skoleudvalget i gang med at afklare. DF er klar til det nødvendige, som da vi udbyggede St Magleby Skole markant”.

”Stod det til mig fik vi flere ældreegnede boliger og der skal generelt gøres mere for de ældre. Ikke noget jeg siger, som alle øvrige partier. Jeg mener det”.

”Vi skal være tilbageholdende med almennyttigt byggeri. Det er dyrt at opføre, men Dragør har som en social ansvarlig kommune brug for at kunne anvise borgere i nød en bolig”.

”Får vi området af staten, hvor den gamle Kongelundslejr ligger, vil det være fint med det vandland, der har været på tale. Det er en del af konstitueringsaftalen. Vandland ved Kirkevej er ikke optimal. Badehotellet må godt udvide, men vi er nok mest stemt for, at det bliver hovedbygningen”.

”Havnen er en del af Dragørs særkende. Man skal være forsigtig. Det er vanskeligt med havnen, da der er lavet en lokalplan og den skal man respekteres. Selv om det kunne være fristende at lave en ny plan, men det vil tage tid. Man skal respektere de aftaler, der er lavet og jeg mener ikke, at der har været forsinkelser af betydning siden DF fik indflydelse”.

”Birger havde jeg det fint med i byrådet. Det samme nu med Anne Funk”.

”Jeg er normalt et omgængeligt menneske, som du ved fra de mange gange gennem årene, hvor vi har drøftet politik eller lokal historie”.

DB: Jo glemmer ikke, da du til stor moro for øvrige i byrådet, højtideligt overrakte mig en god flaske cognac, som jeg vandt i et lille væddemål. Jeg havde ”spået” rigtig om antal mandater DF ville få.

DB: Er det et af dine særkender, at du holder aftaler?

”Det må andre udtale sig om”.

 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »