Jule- og Nytårshilsen fra borgmester Eik Dahl Bidstrup

Vi har modtaget: Borgmester i Dragør Eik Dahl Bidstrup (V) har i en pressemeddelelse sendt en jule- og nytårshilsen som her bringes i sin helhed.

JULEBUDSKABET SENDER LYS I MØRKET TIL ALLE I DRAGØR

Borgmester Eik Dahl Bidstrup. Pressefoto

Julebudskabet er et lys i mørket. Fejringen af Jesusbarnets fødsel i beretningen, vi kender, er ikke bare en ‘feel good’ historie, men en beretning krydret med uoverskuelige udfordringer og uortodokse løsninger, såsom at føde i en stald. Livet indeholder både lyse stunder og mørke.

Sådan er det også, når det gælder politik. Her i Dragør er det ingen undtagelse. Debatten i årets løb har i perioder – især på de sociale medier – været hård, uforsonlig og præget af personlige angreb, fejlagtige påstande og mudderkastning. Det er trist – især når der både er lys, masser af gode historier og seriøse temaer omkring kommunens udvikling, der fortjener en mere seriøs dialog og behandling.

Mange gode historier
Vi har så mange gode historier at fortælle. I år fik vores gamle bydel og vores borgere der tildelt Prins Henriks danske Europa Nostra pris. En flot og velfortjent pris for århundreders bevaring af vores kulturarv. Dette blev akkompagneret med, at vi kom på Unesco Verdensarvs tentativliste.

Vores skoler, kulturinstitutioner og ungdomsskole fik ligeledes priser for deres fantastiske arbejde med vores historieløb.

Og året bød også på spændende og vellykkede arrangementer på Kongelundsfortet i samarbejde med DGI m.fl. Dragørs borgere er rigtig gode til at skabe fantastiske ting i samarbejde mellem kommune, institutioner og det frivillige.

Lys i mørket, men…
Så der er lys i mørket. Men når man driver en lille kommune som Dragør og skal have budgettets ender til at mødes, er det påkrævet med meget hårde prioriteringer på både service- og drift/anlægsområdet. Nogle har i årets løb kaldt disse prioriteringer umenneskelige. Man glemmer, at hvis en kommunes drifts- og anlægsrammer overskrides, risikerer vi sanktioner fra regeringen. Ingen af os har vel et ønske om at risikere igen at aflevere vor selvstændighed til Indenrigsministeriet og komme under administration. Og den situation er vi heldigvis langt fra i dag.

Som borgmester har jeg det øverste ansvar for at enderne mødes – både i dagligdagen og i budgettet. Det har vi virkelig gjort os umage med i dette års budgetaftale. Der har været næsten umenneskelige, men nødvendige prioriteringer vi har måttet lave. Vi har måttet lave en strukturel tilpasning på institutionsområdet, boligudvikle så vi kan blive flere borgere i en meget lille kommune og skære på en drift, der i forvejen er presset, fordi vi har måttet tage skyldig hensyn til, at den nationale prognose for væksten i indkomsterne i Dragør nedjusteres med et betydeligt beløb.

Mest foretrukne sted at bo
Selvom vi er landets mest foretrukne kommune at bo i med vand, strand, skov og miljø, kan lavere skatteindtægter ikke dække hullerne. Ikke at forglemme, skal vi af med et trecifret millionbeløb hvert år i kommunal udligning. Det er penge, vi sagtens selv kunne bruge på kommunal velfærd. Et i mine øjne helt urimeligt scenarie jeg bruger enhver lejlighed til at italesætte over for Christiansborg.

Der skal spares på både en retfærdig og brugervenlig måde og helst ved at undgå at fjerne penge og indsats på aktive hænder. Ja, hele 20 millioner kroner har vi måttet spare. Men vi har faktisk gjort det med et ønske om rettidig omhu, politisk lederskab og ansvarsforpligtigelse.

Dialog med blik for om helhed
Jeg er selvfølgelig helt bevidst om, at enkeltsager har optaget borgernes tid rigtigt meget. Lokalarkiv, Sports- og aktivitetspark, SFO, pesticider i drikkevandet etc. De politiske budskaber fra rådhuset er ofte blevet tilpasset den enkelte borgers holdning, og man har glemt det primære mål: Helheden. Kommunikation er en svær størrelse, og H.C. Andersens lille fjer bliver ofte til flere end fem høns og gæs herude på grund af holdninger og manglende forståelse for dialog.

Kan jeg så selv blive bedre til at kommunikere og facilitere dialogen? Ja, helt klart. Det vil jeg gøre mig umage med i 2019. Men det kræver også en nytænkning hos modtagerne – politikere og borgere. Lad os få kammertonen tilbage i den politiske dialog, og lad os debattere på indholdet, og hvor vi vil hen med Dragør. Vis energi, dynamik, inddragelse og godt humør. Det er et mål, der går begge veje i en dialog. Jeg siger ofte, at min dør er åben for en kop kaffe. Det er den også i 2019. Dialog tages nu bedst ansigt til ansigt.

Der er ”lys i mørket” her i julen og her i Dragør. 2019 bliver endnu et spændende, kommunikativt år for det kommunale selvstyre og borger-med-inddragelse. Dagsordenen sættes i en stærk synergi mellem politikere og borgere. Her må begge parter være på pletten i de fora, som vi har for dialog i 2019.

Jeg ser frem til et spændende år med god dialog om Dragørs fremtid og udvikling!

Rigtig god jul og godt nytår!

Eik Dahl Bidstrup
Borgmester i Dragør Kommune

Pressefoto
 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »