Milepæl i Københavns Lufthavn: over 30 millioner rejsende i 2018

Efter et årti med fremgang og voksende rejselyst rundede Københavns Lufthavn den 27. december en milepæl. Få dage før året slutter rejste passager nummer 30 million igennem terminalerne. Siden begyndelsen i 1925 har flere end 800 millioner rejsende været igennem lufthavnen på Amager, skriver Københavns Lufthavn i en pressemeddelelse.

Anden Verdenskrig, oliekrise, SARS-epidemi, Irak-krigene, 9/11 terrorangrebet i New York, den globale finanskrise. Uanset hvor usikker verden har været gennem årtierne, så har en ting været sikker:

Lysten til at flyve ud i verden som turist og forretningsrejsende er vokset støt og sikkert.Passager nummer 30 million i år rejste igennem terminalerne i Københavns Lufthavn i dag, den 27. december.

“Det er en milepæl for lufthavnen og for de mange flyselskaber, at vi nu runder det skarpe hjørne med 30 millioner rejsende på et år. Siden Finanskrisen i 2008-2009 trak tempoet ud af rejselysten det år har der været konstant fremgang,” fortæller Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

Begyndte med et træhus og et par hundrede får
Det hele begyndte for 93 år siden med et træhus og en græsplæne på Amager i 1925. Den gang var det et par hundrede græssende får, der passede banerne. Da man i 1939 indviede den nye store Vilhelm Lauritzen terminal var det årlige passagertal vokset til imponerende 70.000, svarende til knap et par hundrede om dagen. Anden verdenskrig satte dog en effektiv stopper for flyrejserne.

Men efter krigen stod Danmark i 1945 med en for sin tid topmoderne lufthavn, som havde undgået krigens bomber. Allerede året efter blev der talt 233.000 rejsende – og siden fortsatte væksten støt.

Så Vilhelm Lauritzen arkitekterne blev hyret til at designe fremtidens lufthavn. Den stod klar i 1960, hvor den ikoniske Terminal 2 blev indviet. Det år blev der talt 1,8 millioner rejsende, svarede til 5.100 om dagen.

“Dengang var flyrejser stadig forbeholdt de få og velhavende, men det ændrede sig markant med charterrejserne i 1960’erne. I løbet af et årti blev den årlige flyrejse til sydens sol nærmest en hævdvunden ret i Danmark og passagertallet voksede markant år efter år,” fortæller Peter Krogsgaard.

Charter og lavpris satte fart i fremgangen
Trods et par mindre tilbageslag under Oliekrisen i begyndelsen af 1970’erne og et par sløje år i “fattigfirserne” gik det kun én vej – fremad. Så da den store Terminal 3 blev indviet i 1998 var passagertallet nået helt op på 16,8 millioner, og terminalerne håndterede 46.000 passagerer hver eneste dag.

Den vækst tog yderligere fart, da de nye lavprisselskaber fik luft under vingerne de kommende år.

“I dag blot tyve år senere – trods både Irakkrigene, 9-11-terrorangrebet i New York og den globale finanskrise – er antallet af rejsende næsten fordoblet, så vi i dag kan tælle passager nummer 30 million i år,” fortæller Peter Krogsgaard, og fortæller.

Det betyder, at der i år har været 83.000 rejsende igennem lufthavnen hver dag. På den travleste rejsedag i sommerferien var der 110.000. De kunne i år vælge mellem 174 direkte ruter, heraf 39 til fjerne destinationer uden for Europa.

“Som et lille land i udkanten af Europa, der lever af handel og viden, er tilgængelighed til verden helt afgørende – og her spiller flyselskaberne og lufthavnen en vigtig rolle,” siger Peter Krogsgaard.

800 millioner er rejst igennem CPH
Dagens 30 millioner milepæl bliver markeret for alle de ansatte på arbejde i lufthavnen – fra sikkerhedskontrollen og bagagen til butikkerne og flyselskaberne. Alle får et stykke kage og en stor tak for indsatsen i år. Samtidig bliver dagen markeret på lufthavnens Facebook-side.

Siden begyndelsen i 1925 har flere end 800 millioner rejsende været igennem lufthavnen på Amager. Kikker man fremad tyder alt på, at flytrafikken også vil vokse videre de kommende årtier – en vækst, der skal være bæredygtig.

“Fortsat fremgang i flytrafikken er også en udfordring for klimaet. Det skal vi handle på. Som lufthavn skal vi ikke blot løfte vores del af klimaudfordringen, men også arbejde tæt sammen med resten af branchen om at udvikle bæredygtige løsninger for fremtidens luftfart,” siger Peter Krogsgaard.

Det var nemt at komme tæt på de fantastiske flyvemaskiner i 1960’erne / FOTO CPH

Kilde: Københavns Lufthavn

 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »