Forberedelser til Fastelavn

Amagermuseet i St. Magleby dannede endnu engang en historisk ramme for Fastelavnsforberedelserne. Børn og voksne hyggede sig med de mange aktiviteter og skyllede det hele ned med kaffe, kakao og varme æbleskiver.

Fastelavn er en oplevelse også på Amagermuseet. Søndag den 24. februar 2019 kunne man se forberedelserne på Nordgård og Museumsgården i Hovedgaden. Foto: Dines Bogø

Af Dines Bogø

Fastelavn er en oplevelse også på Amagermuseet. Søndag den 24. februar 2019 kunne man se forberedelserne på Nordgård og Museumsgården i Hovedgaden.

Selv om man tror, at nu kan man da ikke høre mere nyt om fastelavn, så tag en tur på Amagermuseet.

Hvert år finder de ansatte og de mange frivillige på, at vise nye vinkler om skik og brug.

I artiklen her i DragørNyheder.dk om snoede skorstene på Sydamager havde mange set Trip Trap modellen af Museumsbygningen på Dragør Havn. Nu kan jeg henvise spørgerne til, at modellerne kan købes på Nordgård. Foto: Dines Bogø

Forberedelser

Søndag den 24. februar 2019 havde Museum Amager igen lavet optakt til selve fastelavn.

Rytterne trænede, der blev vist seletøj/snekketøj, drenge pyntede cykler, fastelavnstønder blev malet, børnene og de voksne slog katten af tønden. Der var kaffe, en god punch og varme æbleskiver i cafeen. Man kunne få posegrød og det smager faktisk rigtig godt.

Mange steder på museet kunne man se eksempler på alle de aktiviteter, der er knyttet til fastelavn. Fotos: Dines Bogø
Harald Hoilt viste seletøj og fortalte, at Kronprins Frederik havde fået et komplet sæt seletøj til sin 50 års fødselsdag. Fremstillet af Mogens Østerby (foto) fra Ullerup. Foto: Dines Bogø

Går man så lidt mere rundt og kigger, så er der nye detaljer om de forskellige dragter. Nelly og Majken og andre altid aktive frivillige fortæller og hver gang er der nogle nye historier.

I haven på Nordgård var der tøndeslagning for alle aldre. Da tønden var faldet kunne børnene tage for sig af lækkerierne. Emilia og Maria viste Amagerdragter og Bente nåede en pause inden hun skulle spille igen. Keld kunne anbefale punchen. Bestemt. Den var også god. Fotos: Dines Bogø
Et ældre udgave af et toilet mangler ikke. Men man kiggede forgæves efter af foto af Provst Meier inde på væggen. Når man har betalt entre eller er medlem af museumsforeningerne får man et aftryk af et bomærke på håndryggen. Hvilken gård er det mærke fra? Overalt er der pyntet i stuerne. Fotos: Dines Bogø
Vi nærmer os et meget stort rundt jubilæum i oktober 2021. Arkiv og museum er gået i gang med forberedelserne. Et flot maleri fra havnebyen fra 1893 mangler ikke. Hvor er vi? Nemt, men er der ikke en hus ”for meget” i forhold til i dag? Fotos: Dines Bogø
Malerisalen er altid et besøg værd. Har museet erhvervet nye? Foto: Dines Bogø
Majken fortæller at det gamle bagværk ses meget sjældent hos bageren i dag. Sløjfen bag på  søndagsdragten skal lige med. Imponerende dragtsamling i Museumsgården her også med dukker i egnsdragter. Fotos: Dines Bogø
I Tømmerupstuen findes man mange motiver med henvisning til begivenheder beskrevet i biblen. Malet af tilrejsende, der fik kost og logi, medens stuerne blev udsmykket. Man ser straks, at det er fra 2. Mosebog. Kapitel 2, vers 5. Foto: Dines Bogø

Man kommer vidt omkring på vores lokale museer.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Læs mere »