En “Slangetender” til Dragør

På Station Store Magleby har Hovedstadens Beredskab indsat et nyt køretøj. Køretøjet skal indgå som en del af Beredskabets kapacitetsområde vandforsyning, der udover slangetenderen, består af vandtankvogne og mobile pumpeenheder.

 

Det nye køretøj, der skal til Dragør/Store Magleby. Foto: HBR

Af Dines Bogø

Slangetender, Mercedes VITO firhjulstræk er opbygget til at kunne udlægge brandslanger over længere afstande og skabe vandforsyning fra åbent vand til brandstedet.

Ordet “tender” er en ældre benævnelse for et hjælpekøretøj. I dette tilfælde et køretøj der supplerer den øvrige brandudrykning med slanger.

”T 112” på vej til Sydamager. Foto: HBR

De to brandmænd, der betjener køretøjet, kan også indgå som røgdykkere på udrykningen, derfor er der også monteret røgdykkerapparater.

En brandudrykning kan bestå af slangetender, vandtankvogne og mobile pumpeenheder.

Det er ikke en særlig hilsen til Dragør og Store Magleby, at køretøjet hedder T 112, men det gør bestemt ikke noget, at det hedder ”112”.

8. marts 2019. ”T 112” foran Store Magleby Brandstation. Foto: Dines Bogø
Fakta

Slangetenderen – eller blot “tenderen” er et lille køretøj, der har til opgave i stil med vandtankvognen at sikre vandforsyningen ved brandslukning. Dog med den forskel, at køretøjet ikke selv medbringer vand, men derimod store mængder slanger, samt 1-3 pumper på typisk ca. 800 liter/minut. Slangerne kan udlægges under kørslen, hvorfor køretøjet oftest udstyres med firhjulstræk.

I Danmark har Beredskabsstyrelsen krævet, at køretøjet medbringer mindst 500 meter af den såkalde “B-slange” (mellemtyk slange). Visse kommuner har valgt at få fremført op til 1.000 meter B-slange eller supplere oppakningen med “A-slanger” (meget tyk slange).

Med egen pumpe og slanger kan køretøjet i nødstilfælde fungere som et selvstændigt slukningskøretøj. Naturligvis under forudsætning af en tilstrækkelig vandforsyning.

Køretøjet kommer typisk til sin ret ved brande udenfor byområder, hvor der ikke er brandhaner tæt på brandstedet. Ofte kan man finde en sø, å evt. en brandhane længere væk fra brandstedet. Her kan man så lade slangetenderen etablere en fast vandforsyning fra.

Ud over slanger og pumpe medføres der mange steder f.eks. diverse værktøj og udstyr til afspærringer. Enkelte kommuner har endvidere kemikaliedragter oppakkede.

Hos Beredskabsstyrelsen råder man over de såkaldte “slangegrupper” eller “maxitendere“, der i princippet blot er slangetendere i lastbilstørrelse. Disse medbringer så 2×1.500 meter A-slange og to styks 1.600 liter/minut pumper.

Kilde: Wikipedia

 

Seneste artikler

Luftkrig over Amager

Der var konfrontationsstemning, da Københavns Lufthavn fortalte om sine udviklingsplaner ved et nabomøde i den forgangne uge.

 
 

Fik du læst?