Hvor ligger Maglebylille?

Alle i Dragør har hørt om en lokalitet, der hedder Maglebylille, men hvor er det nu lige den ligger? Går vi 60 år tilbage var der ingen tvivl, fordi det var den landsby man passerede fra Dragør og Store Magleby, når man skulle til København.

Midten af trediverne. Maglebylille set nederst til venstre. Det mørke område er Petersdals jorde, der blev brugt af lufthavnen fra 1925. Ca 1942 blev Østergårds jorde syd for Peterdals jord op til Store Magleby kommune også anvendt til flytrafik. I baggrunden skimtes ”terminalen” Træslottet”, Hammers restaurant i Krudthus IV, flere hangarer, Kastrup Havn og lidt af Amagerbanen. (Det Kgl. Bibliotek).

af Dines Bogø

Hvor ligger Maglebylille?

Kigger man på et kort fra 1945 med hegn om Københavns Lufthavn fremgår det tydeligt, at landsbyen Maglebylilles dage var talte. Persontogtrafik på Amagerbanen, der foregik gennem lufthavnen, stoppede i 1947.

I dag er det nok de færreste, der forbinder navnet Maglebylille med noget. Jo er man ansat i København Lufthavn kender man navnet, fordi Lufthavnens har en vestlig vagt med det navn.

En del af Maglebylilles jorde blev eksproprieret i 1923 til brug for Kastrup Lufthavn, der åbnedes to år efter.

Omkring besættelsen blev resten af jord og gårde eksproprieret. De oprindelige ejere og nyere lejere forpagtede gårde og jorden til 1970, hvor hele landsbyen blev nedrevet.

På et luftfoto fra 1966 er landsbyen markeret. Den ligger på østsiden af Amager Landevej mellem Løjtegårdsvej og Tømmerupvej. (Det Kgl. Bibliotek).

Udstilling på Nordgård, Hovedgaden 4, Dragør

På særudstillingen på Amagermuseet læser man, at navnet Maglebylille kendes tilbage til 1300-tallet.

Planche på Nordgård, Amagermuseet.

Aage Jessen fra Maglebylille har efterladt et enestående materiale i form af malerier og fotos. Det indgår i udstillingen ”Maglebylille – den døende landsby”.

Mange aviser og blade omtalte for 50 år siden nedrivningen af landsbyen og der er skrevet flere flot illustrerede bøger om Maglebylille.

På en planche på Nordgård vises fotos fra nedrivningen i 1969-70.

I halvfjerdserne opført Københavns Lufthavn ny brandstation, teknisk center, nyt kontroltårn og meget andet i området, hvor landsbyen havde ligget.

Museum Amager viser også mange malerier af gårdene fra landsbyen samt en plan med navne på gårde og ejere/forpagtere. (Foto: Dines Bogø).

Ud over de flotte permanente udstillinger ser man, særudstillinger og udstilling af nyerhvervelser.

Permanente udstillinger, særudstillinger, udstilling er nyerhvervelser og altid noget også for børnene. Lidt overraskende har museet modtaget porcelæn fra ”Store Magleby Hotel”. (Fotos: Dines Bogø).
 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Lokal farvehandel på museum

En ny fotoudstilling sætter fokus på helt særlige butikker. Dragør Nyt har talt med en af skaberne, der forklarer, hvorfor en helt speciel Dragør-butik er med.

 
 

Fik du læst?

DMI advarer om risiko for skybrud. Arkivfoto: TorbenStender.

Risiko for skybrud i hovedstadsområdet

DMI har udsendt en varsel om lokale skybrud i hovedstadsområdet fra fredag den 12. juli kl. 20.00 til lørdag den 13. juli kl. 20.00. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, advarer om potentielle oversvømmelser og opfordrer til ekstra forsigtighed. Ifølge DMI’s prognoser kan kraftige regnskyl medføre alvorlige oversvømmelser, som især kan ramme veje.

Læs mere »