Else Lykke Madsen på Langhøigaard – del 2 af 2

I første del om Else Lykke Madsen på Langhøigaard hørte vi om ungdomstiden og uddannelsen. Her kommer anden og sidste del med mere fra dengang Else flyttede fra Jylland til Amager. 

5. april 2011. Else sagde til mig: ”Jeg har mange af de såkaldte rullebanefliser. En stor del af dem, vil jeg gerne af med”. Kort tid efter blev de hentet og de ligger bl.a. ved Lufthavnens oprindelige flagstang fra 1925, der nu står foran Vilhelm Lauritzens terminal i Maglebylille. (Foto: Dines Bogø).

Af Dines Bogø

 Politik 

– Jeg ved, at vi også skal tale politik og du ofte driller mig med mit radikale synspunkt. Jeg har ikke ændret holdning, selv om du og mange andre har sagt, at det ville være gået anerledes lokalt, hvis jeg havde stillet op for et andet parti.

2. november 2005. Else Lykke Madsen har deltaget i et utal politiske møder. Altid i godt humør, men skarp i udmeldingerne. Her driller borgmester Asger Larsen og Else Lykke Madsen hinanden som optakt til et valgmøde i Festalen på Wiedergården. (Foto: Dines Bogø). 

Husker, at liste-B gik i valgforbund fire gange ved kommunalvalg. Først med A, så med V, Amagerlisten og så igen med A. I fik aldrig noget ud af det, men skaffede stemmer til de andre?

– Efterfølgende kan man altid tænke om man nu gjorde det rigtige, når man så valgresultatet. Det bedste samarbejde har i den forbindelse absolut været med Amagerlisten.

– Nu mangler vi bl.a. et samarbejde med Liste T, men da vi mener, at en evt. sammenlægning med Tårnby kunne være en fornuftig løsning, vil det jo ikke umiddelbart hænge sammen med T’s politik.

– Enkelthed i administrationen er radikal politik, og personligt mener jeg også, at vi skal bruge borgernes penge på mennesker, børn og ældre og ikke på bygninger og administration.

Ser man dig sammen med andre liste-B folk deltage i valgmøder og opsætte plakater i oktober-november 2021?

– Det vil altid være ”De Radikale”, der er mit parti og jeg vil fortsætte med at arrangere møder her på gården, så længe man har brug for mig.

– Vi har haft besøg af mange kendte radikale, jeg kan nævne, Lone Dybkær der har stået i laden og klistret plakater, Niels Helveg, der besøgte os den dag der var valg i Frankrig for to år siden.

– Senest i sommer har vi haft besøg af Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen, sammen med Venstres Bertel Haarder, der deltog som gæst. Han er en spændende, sympatisk, vidende og humoristisk oplevelse.

Skal der flere kvinder ”ind”? 

– Jeg kender holdningerne om, at kvinder skal sikres mere indflydelse ved, at man laver kvoteordninger. Det er jeg principielt imod.

– Jeg mener man skal vælges efter kvalifikationer, men er to lige kvalificerede må det optimale være ligevægt mellem kønnene.

I øjeblikket er der et 8-7 forhold i Kommunalbestyrelsen, hvor et enkelt mandat i øjeblikket skiller flertal og mindretal.

– Man skal altid lytte til mindretallet og Dragør havde været bedre tjent med en bredere opbakning i forbindelse med vigtige beslutninger i byrådet.

– I grunden tankevækkende, at der er mange nyvalgte i kommunalbestyrelsen, men det stadig er de “gamle” byrødder der sidder på flæsket, så jeg fornemmer ikke meget nyt!

Lidt spændende, hvad der sker med grunden, hvor Kongelundskasernen lå (Asylgrunden)?

– Måske. Nej, jeg synes kommunen har nok at se til, hvis den endelig kunne købe grunden fordelagtigt, skulle det være for at sælge den videre igen. Med fortjeneste og uden at få penge i klemme.

Store Magleby 

Du og Arne købte gården her af Jan Bacher Svendsens arvinger. I gården står der EM og ALM 1986 over en port i vestlængen.

– Arne, der døde for fire år siden, var cand. agro. I mange år ansat i DLG med ansvar for smågrisefoder og hestefoder, men havde også tjent bønder og vidste en del om jordbrug, miljø m.v.

Else kører ikke kun sportsvogn, men også tungere terrængående køretøjer. (Privatarkiv). 

– Gartneri var jeg opfostret med, som tidligere nævnt. Vi kiggede på mange gårde på Amager, inden vi købte Langhøigaard for nu 33 år siden.

– Med stor køkkenhave, og interesse for jordbrug, har vi gennem årene været stort set selvforsynende med frugt og grønt. Og som en lille bibeskæftigelse leverer jeg stikkelsbær til ”Ismageriet”, der nu ligger i Ørestad Nord tæt ved DR-Byen.

5. maj 2018. Aktivitet på Langhøigaard. (Foto: Dines Bogø). 

Har du stadig salg af ”Retro” i udvalgte weekender?

– Ældre sager fra 50, og 60’erne kan jeg godt li ́. Også mere antikke ting, men retrobutikken har jeg lukket. Derudover har jeg indtil nu afholdt loppemarken en gang om året., men der er efterhånden mange markeder, så måske holder jeg en pause.

 

8. august 2019. Gårdejer Else Lykke Madsen, som vi også kender hende. (Foto: Jørgen Lykke Madsen). 

For snart 10 år siden fik du er ”hjertetilfælde”?

– Pludselig blev jeg meget utilpas og blev kørt på Sundby, som jeg stadig kalder hospitalet. Det var tæt på, at det gik helt galt. Man havde svært ved at finde årsagen og det viste sig, at jeg havde fået en brud på aorta/hovedpulsåren. Heldigvis har jeg mange lægevenner og i blandt dem en hjertelæge. Så, det var ikke hospitalets skyld jeg overlevede. Efter to døgn gik det stærkt med udrykning til hasteoperation på Gentofte.

– Så jeg er absolut tilhænger af store hospitaler hvor ekspertisen/erfaringen må være størst! Så lad de små hospitaler specialisere sig i samlebåndsoperationer!

– Jeg har ingen mén efter operationen og er meget taknemlig for den del af hospitalsvæsenet der fungerede.

– Er glad for at være frisk og rask og nyder livet på gården hvor jeg er så heldig, at mine tre børnebørn også bor.

Du lægger igen ”hus til” når foreningen ”Smag på Dragør” holder næste møde den 15. august. Husker starten for 5½ år siden, hvor du var med til at starte op.

– Vi satser på godt vejr, som vi kan være ude i haven og nyde ”Saltholm-Lam med tilbehør”. Driller vejret har vi heldigvis en stor lade.

På snarlig gensyn inde eller ude. Vi er nok for mange medlemmer nu til at kunne sidde i Storstuen, som vi kunne i starten.

1971. Pastor Emetitus Erling Agnild tog dette fotos af sine døtre foran Langhøigaard. Om to år vil Møllegade igen være flagsmykket, når man i ”Hollænderbyen” også markerer, at det er 500 år siden, at de første Nederlandske familier kom til Amager.

Fik du læst: Else Lykke Madsen på Langhøigaard – del 1

 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

 
 

Fik du læst?