Ugens tip fra naturvejlederen: Hold forkølelsen på afstand med spisekastanjer

Efteråret er kastanjesæson, og måske har du allerede brugt efterårsferien på at samle kastanjer og bygge kastanjedyr. Men efteråret er også sæson for snue og ondt i halsen, og den kan du bruge kastanjer til at holde fra livet – spisekastanjer, vel at mærke. Kastanjerne er nemlig rige på C-vitaminer, der styrker immunforsvaret.

De kastanjer, vi kender bedst og bruger til kastanjedyr kaldes hestekastanjer, Aesculus hippocastanum, og kan ikke spises. Træet er tværtimod giftigt, og kastanjerne smager forfærdeligt. De spiselige kastanjer kaldes og for ’ægte kastanjer’ eller Castanea sativa og er mindre almindelige i Danmark.

Sank kastanjer i Kongelunden

I Kongelunden kan du finde ægte kastanjer. Du kan kende dem på de mange tætte, lange pigge, der får dem til at se helt behårede ud. Kastanjerne er mindre, fladere og ligner mere nødder, som vi kender dem. Du må gerne sanke i offentlig skov, så længe du kun tager med hjem til eget forbrug.

Rige på C-vitaminer

Kastanjerne er rige på essentielle fedtsyrer, som er gode for blodkredsløbet, og så har de et højt indhold af C-vitamin, aminosyrer og antioxidanter, som er gode for immunforsvaret. Kastanjerne kan for eksempel bruges i kager, bages i ovnen med salt og serveres med smør eller glaseres med sukker som brunede kartofler. Der findes masser af sjove og lækre opskrifter på nettet.

Martin Sleimann, naturvejleder i Dragør Ungdomsskole

Hver uge giver Dragør Ungdomsskole tips til natur- og friluftsliv, så alle kan drage nytte af vores lokale natur og faciliteter.

Med mange års erfaring og et indgående kendskab til lokalområdet vil de inspirere stueplanter og sofakartofler til at få vind i håret og fregner på næsen.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Læs mere »