Restauratør Sven Ole Rosenkilde runder et skarpt hjørne

Det var ikke nemt, at få lavet en aftale med Sven Ole. Ikke fordi han ikke vil sludre, men han har altid styrtende travlt. Hvem er så “Sven Ole”, som de fleste i Dragør kalder ham?

2019. Sven Ole Rosenkilde foran Havnepakhuset. (Foto: Dines Bogø).

Af Dines Bogø

Sven Ole Rosenkilde er født den 19. november 1969 (for præcis 50 år siden). Forældrene havde Hotel Molbohus i Ebeltoft. 10 år senere flyttede familien til Bredsten vest for Vejle, hvor Sven Ole fortsatte sin skolegang.

Sven Ole hygger sig, da jeg spørger om det gav sprogvanskeligheder.

– Nej sproget i Østjylland, Ebeltoft, Vejle og senere, da vi flyttede til Randers, er der ikke mange nuancer i. Medens vi boede i Vejle gik jeg på Teknisk skole, hvor jeg lærte noget om levnedsmidler. I Randers gik jeg på Handelsskole.

Du flyttede til Storkøbenhavn i 1987?

– Jeg lærte Rikke at kende i Randers og vi flyttede til en lejlighed i Rødovre. Et par år senere flyttede til vores nuværende lejlighed tæt ved Genforeningspladsen og Borups Allé.

I har to sønner?

– Vi blev gift i Harrislev Kirke på Rikkes hjemegn i 1996. Carl er født i 1998. Han er kokkelev og sejler for D.F.D.S. Christopher er født i 2002. Han læser HF og taler flydende spansk, da han har boet et år i Chile.

I kiggede på et tidspunkt på noget i Dragør?

– Vi var rundt mange steder og kiggede bl.a. også på et kolonihavehus, men det passede ikke ind i økonomien. I 2007 købte vi et sommerhus i Hønsinge Lyng ved Vig i Nordvestsjælland. Rikke har job i Gladsaxe, så foreløbig flytter vi ikke til Dragør.

Dragør

Hvornår kom du til Dragør?

– Inden jeg i 2005 blev forpagter i Hollænderhallen har jeg været kok og køkkenchef forskellige steder i Jylland og på Sjælland, bistrochef i Bilka, OBS, Føtex.  Skal du have det hele med, kan jeg nævne, at jeg har været kantineleder på Tårnby Rådhus, arbejdet via Civillisten på kongehuset slotte.

Jeg kan huske din restaurant på 1. sal i Hollænderhallen, hvor der nu er danselokale. Mange gange har vi nydt godt også af, at du sørgede for bespisning ved diverse arrangementer i mødelokalerne i hallen.

Du har catering, arrangerer receptioner for private samt større og mindre virksomheder.

I 2013 havde du delikatesseforretningen “Gastro-købmanden” på Færgevej 9?

13. juni 2013. Delikatesseforretningen på Færgevej 9 ved åbningen. Sven Ole fik hjælp af René Rodam og Sebastian Si Holst. (Foto: Dines Bogø).- Jeg kan godt huske, at du og Lene var med ved åbningen. Det var Richard Barth, der til daglig passende forretningen og det gik ganske godt. Bygningen trængte til renovering, men da jeg i 2016 kun kunne få fornyet lejeaftale for et ½ år ad gangen opgav jeg projektet og afviklede forretningen. Mange lokale ud over turister havde fundet vej til os, bl.a. fordi vi havde mange specialiteter.

Ud over opgaven i Hollænderhallen har du forpagtet Havnepakhuset?

– I 2015 lavede jeg en aftale med Museum Amager om forpagtning. Vi har besøg af mange turister, som heldigvis har fået afsat tid, så de også kan nå rundt i Dragør og kigge samt handle.

Foreninger

Du startede ”Smag på Dragør” tilbage i 2012. Det blev lavet om til en forening for fire år siden. Jeg var med til at lave vedtægterne. En så stor succes, så I har måtte begrænse medlemstilgangen, da det ellers kan være svært at finde lokaler, der er store nok til møderne?

15. august 2019. Rikke og Sven Ole Rosenkilde på Langhøigaard, Møllegade 8, da foreningen “Smag på Dragør” var på besøg. (Foto: Dines Bogø).

– Jeg er stadig formand, men det hele kan kun lade sig gøre takket være de meget aktive bestyrelsesmedlemmer. Vi har ca. 8 arrangementer om året og vi har været mange steder på Sydamager.

– Gennem tiden har jeg siddet i bestyrelser i mange foreninger. Lokalt er jeg nu i Turistrådet. Rikke og jeg rejser, når det er muligt, hvor vi deltager i arrangementer i organisationen ”Chaîne des Rôtisseurs”.

Rikke og Sven Ole Rosenkilde til møde i “Chaîne des Rôtisseurs”, der foregik i Brighton.

Jeg kiggede lige på deres netside og ser, at det er en af verdens største gastronomiske foreninger, hvor kvalitet og kreativitet i kogekunsten dyrkes og udvikles.

– En gang imellem skal man prøve lidt nyt og jeg får bl.a. inspiration på den måde.

Det er ikke engang 15 år siden, at du kom til Dragør som restauratør, men igen er i tvivl om, hvem man taler om, når man siger Sven Ole.

– Jeg er meget glad for at være i Dragør og synes, at jeg er blevet ualmindeligt godt modtaget, selv om jeg kommer ”udefra”. Umiddelbart har jeg ingen planer om ændring og jeg håber, at jeg kan fortsætte som nu.

DR besøgte Dragør i mange timer Sankt Hans aften den 23. juni 2019. Her er flere fra holdet “Smag på Dragør” på Dampskibsbroen, Dragør Havn. (Foto: Dines Bogø).
 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

 
 

Fik du læst?