Madkulturen på Amager: Familiemiddag ved Frederik den 3. hof i 1668

På vores rejse gennem madkulturen har vi i de sidste par fortællinger været rundt om renæssancetiden. I dette – meget korte og næstsidste afsnit – skal vi se på en familiemiddag i den finere afdeling i 1600-tallet.

Foto: Wikimedia Commons

Af Jens Breinholt Schou

Retterne ved første servering af to serveringer ved en familiemiddag ved Frederik 3.’s hof i 1668:

 • Une grande bisque de pigeons – Bisque på duer
 • Poularde déossé – Udbenet poulard
 • Boudin blanc – Hvid pølse
 • Brochet et carpes – Gedde og karpe
 • Saumone frais, turbot, solle – Fersk laks, pighvar, søtunge
 • Toute de pigeons – Tærte med duer
 • Bœuf à la Turrenne – Bøf à la Turenne
 • Un grande potage à la Reine de didon – Suppe à la Reine på kalkuner
 • Un grand potage d’écrevisses – Krebsebisque
 • Fricassé de poulets – Kyllingfricassé
 • Compote de pigeon – Duekompot
 • Ragoût de canard – Anderagout
 • Éclanche à la Royal – Lammeskulder à la Royal
 • Un potage d’oisons – Suppe på gæslinger
 • Potage de poulets farci – Suppe på farserede kyllinger

Listen er en del af kokkens håndskrevne liste over retter til en middag ved det kongelige hof. Listen viser hvilke 15 retter de franske kokke serverede ved den første af to serveringer på de kongelige taffelborde ved en familiemiddag i juli måned 1668. Ved anden servering, der bestod af 18 retter, kom der en række stegte retter af vildt på bordet. Dertil kom 25 småretter der blev stillet på bordet enten ved første eller ved anden servering

Nogle af råvarerne var, som man kan se i de tidligere artikler om det herskabelige hverdagskøkken i 1600-tallet, af almindelige råvarer i samtidens Danmark, andre råvarer var kostbare. De fleste af retterne krævede en del arbejde i køkkenet. Fx skulle der koges fonde til at bygge bisque og andre supper op med. Og farseringer og kødtærter krævede håndhakket kød – det tog tid.

På én måde kan man kalde serveringen denne dag for en festmiddag. Men for kongeparret var repræsentative fester også en del af hverdagene i 1668. Så måske kan vi ikke skelne mellem hverdagsmad og den daglige festmad ved det danske hof i denne periode. (Listen over retterne stammer fra bogen ”Helt Magnifique! Franske kokke ved det danske hof”. Oversættelsen til dansk stammer fra bogen)

Madkulturen på Amager: Det herskabelige køkken i anden halvdel af 1600-tallet

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?