Dragør er landets 5. bedste iværksætterkommune

Lige siden finanskrisen har Sjælland ligget tungt på top 25 over de kommuner, der skaber flest nye virksomheder i forhold til antallet af borgere i den erhvervsaktive alder. København ligger på 4. pladsen, skarpt efterfulgt af Dragør.

Af Pia Melander Guilbert

Tallene taler deres eget tydelige sprog. På en ny top 25 over de danske kommuner, der skaber flest virksomheder i forhold til indbyggertal, ligger 21 på Sjælland.

Københavns størrelse spiller en stor rolle, men den forklarer ikke alt, lyder det fra Erhvervshus Sjællands direktør, Mads Váczy Kragh. Mindre befolkningstætte kommuner som Stevns, Lejre og Gribskov er også i top 25 år efter år.

– Sjælland har flere fagligt uddannede indenfor bygge- og anlæg end resten af landet. Her fostres mange af vores iværksættere. Men vi topper også indenfor service, it og viden, hvor forholdene ligner resten af landet. Det skyldes, at flere af vores kommuner høster frugten af mange års iværksætterindsats, udtaler Mads Váczy Kragh.

Dragør ligger fantastisk
I Dragør har vi mange seje iværksættere, hvilket 5. pladsen på listen vidner godt om. Som Venstre-politikeren og serieiværksætteren Tommy Ahlers sagde, da han for et par måneder siden holdt foredrag i FRAMEHOUSE, er det at være iværksætter i en lille kommune noget, man kan gøre til en fordel.

– Det er nemmere at få øje på iværksættere i små kommuner, og den lokale tilknytning kan være med til at åbne døre. Dragør ligger jo fantastisk, tæt på lufthavnen og kun tyve kilometer uden for København. Helt generelt tænker jeg også, at har du først etableret en spændende virksomhed, er ikke svært at tiltrække arbejdskraft udefra, udtalte Tommy Ahlers.

Tommy Ahlers på scenen i Framehouse i Dragør den 28. november 2019. Foto: Maiken Kestner

3 råd til at skabe et stærkt iværksættermiljø

1) Iværksætterpolitik er som bosætterpolitik. Arten og antallet af nye virksomheder i en kommune afspejler de borgere, man har tiltrukket. Her er blandt andet uddannelsesniveauet afgørende. Tænk langsigtet som kommune; man tiltrækker hverken nye borgere, store virksomheder eller ekstra uddannelser på et par år.

2) Sørg for adgang til kvalificeret arbejdskraft. Pengene er små, udgifterne store, og lønnen er ikke altid den højeste hos en iværksætter. Alligevel skal det kunne betale sig at arbejde for iværksættere, når man kigger på udgifter i kommunen eller den konkrete by. Internationalt orienterede iværksættere har ekstra store rekrutteringsudfordringer. Her kan løsningen være flere internationale studerende. Eller kommuner og virksomheder, der tør gøre op med dansk som det dominerende sprog i det offentlige rum og på arbejdspladsen for at gøre sig attraktiv for internationale.

3) Viden og netværk skaber vækst og salg, men små iværksættere risikerer ofte at isolere sig i perioder med store mængder arbejde. Det er gift for udviklingen, salget og i sidste ende væksten. Afhold lokale og gratis workshops og konferencer med et specifikt fokus. Viden er en konkurrencefordel, og lokale konferencer er hurtige at deltage i.

Kilde: Via Ritzau, pressemeddelelsen ”Iværksætteri: Sjællandske kommuner dominerer over resten af landet,” samt Danmarks Statistik.

Læs også:

5 spørgsmål til Tommy Ahlers: ”Gør det til en fordel at være iværksætter i en lille kommune”

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Tivoli er åben…

FORÅR: Iklædt påskegult åbnede Tivoli i dag portene til dette års sommersæson, der varer til 22. september. Forlystelseshaven lægger ud med at markere Påske i

Læs mere »