Filmbyen Dragør

Som mange har set, er filmselskaber ofte i Dragør for at lave optagelser. Nu pensioneret lokalarkivar Birte Hjorth skrev i 1984 om Dragørs biograf og nogle af de første film, man har kendskab til, der er optaget på Dragør havn.

Kortet er fra 1931, men ikke de store forandringer fra dengang man optog den første film. (Historisk Arkiv).

Af Dines Bogø

I 1910 optog man filmen “Peder Tordenskjold”, hvor handlingen bygger på en roman af Carit Etlar.

”Atlantis” fra 1913 er også optaget i Dragør og sådan kan man blive ved. Filmselskaber ved, at i Dragør kan man få de rigtige omgivelser.

Flere scener, hvor man laver optagelser med rekonstruktion af redning af de danske jøder i oktober 1943, er også optaget i Dragør. Umiddelbart efter besættelsen og mange år senere.

1942. Før Værnemagten opsatte afspærringer på havnen. (Historisk Arkiv).

De forbandede år

20. maj 2019 optog filmselskabet Space Rocket Nation flere scener i Dragør. Man var både på den gamle havn ved Lodstårnet og på badebroen ved Dragør Forts dækmole.

Instruktør Anders Refn på badebroen 20. maj 2019. (Foto: DragørNyheder.DK).

Man ser flere scener, hvor flygtninge sejler ind i en svensk havn (ved Lodstårnet). Man optog også scener, hvor en flygtning sættes i land ved den svenske kyst.

Klar til natoptagelserne den 20. maj 2019. En Volvo PV51 med Malmö-nummerplade ses neden for Lodstårnet. Op mod værftet ses historisk grej og svenske plakater m.v. (Foto: Dines Bogø).

Episoden, hvor flygtningene sejler ind i den svenske havn ender galt. Svenske myndigheder forventede endnu ikke flygtninge, men troede, at det drejede sig om smuglere.

Mange timers optagelser, der klippes sammen til nogle få minutter.

På havnen var der opstillet store projektører. Nok nødvendig, da optagelser i ren mørke sikkert ikke vil kunne bruges.

20. maj 2019. Langs kajen. Man når dårligt i filmen at se de fine detaljer. (Foto: Dines Bogø).

Kommer der en fortsættelse af beretningen om familien Skov, som vi ser i filmen? Hvad skete der fra midten af 1943 og til befrielsen? Kom der er efterspil i det såkaldte ”Retsopgør”?

Filmoptagelse i Dragør: Sjernespækket storfilm om 2. verdenskrig

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?