Hvad gør vi med turisterne?

Hvordan kan vi skabe bæredygtig turisme til glæde for både borgere, erhvervsliv og kommunens pengekasse? Og hvordan undgår vi tivolisering af Dragør? Det er nogle af de spørgsmål, arbejdsgruppen bag forslaget til en ny turismestrategi prøver at besvare.

Krydstogtturister på besøg i Dragør. For år tilbage et sjældent syn, men nu er det blevet en “masseturisme” i Dragør som har skabt stor debat blandt borgerne. Privatfoto

Af Pia Melander Guilbert

Flere og flere mener, at Dragør har fået turisme nok, lyder et af budskaberne i en ni-siders rapport lavet af arbejdsgruppen bag et forslag til Dragørs nye turismestrategi:

”Der er en tendens til, at nye restauranter, cafeer og butikker mere og mere orienterer sig mod turismen. Den udvikling er ikke med til at øge lokalbefolkningens interesse for at handle lokalt; det er en kedelig spiral. For at sikre en bæredygtig turisme må turismen derfor styres,” står der blandt andet i rapporten.

Arbejdsgruppen bag består af medlemmer fra blandt andet Dragør Erhverv, Dragør Turistkontor, Dragør Turistråd, Dragør UNESCO-Komite, Beboerforeningen for Dragør gamle by, Historisk Arkiv Dragør, Kongevejens Gadelaug samt Museum Amager. Det er kommunen, der har bedt arbejdsgruppen om at udarbejde rapporten, der skal fungere som oplæg, når Kommunalbestyrelsen snart skal vedtage en turismestrategi.

Masseturisme. Er det fremtidens turisme i Dragør? Foto: DragørNyheder.dk

Turismen spreder sig til flere områder
I rapporten identificerer gruppen otte typer turister:

  • kultur- og naturturister
  • kvalitetsturister
  • familieturister
  • sejlerturister
  • turister der kommer i selskaber
  • ”festsøgende” turister
  • krydstogtturister
  • masseturister

Gruppen mener, at vi i de kommende år vil opleve, at der kommer stadig flere turister.

”Selvom hovedparten af turisterne også i fremtiden først og fremmest vil være tiltrukket af Dragør gamle by og havn, vil både udviklingen af Naturpark Amager – særligt omkring Kongelundsfortet, mulighederne for diverse maritime aktiviteter, Dragørs museer, Store Magleby landsby og Dragørs historie i det hele taget også være attraktive mål for fremtidens turister.”

Begræns masseturisme
Kultur- og naturturister, familieturister, sejlerturisme og selskabsgrupper, som fx krydstogtturister og folk på firmature anses f gruppen som et plus for byen, mens masseturisterne, der kommer til Dragør for at opleve et mere forlystelsespræget arrangement, ikke nødvendigvis giver så meget tilbage til Dragør. Masseturisme og kan føre til tivolisering af Dragør med lutter turistbutikker og cafeer, pointerer gruppen:

”Den kan være svær at forene med lokalbefolkningens ønske om at opretholde et lokalt butiksliv og kan medføre gener i form af støj, affald og trafik. Men også antallet af disse turister vil formentlig øges – pga. byens nærhed til København.”

“Livsnyderturister” eller “Kvalitetsturister” kan være en turisme som understøtter Dragørs levende miljø. Foto: DragørNyheder.dk

Bæredygtig turisme og event-politik
Kommunalbestyrelsen har sat FN’s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling i fokus, og turister skal bidrage til, at Dragør udvikles bæredygtigt.

”Turisme skal ikke være en del af problemet men en del afløsningen. Det skal være en turisme, der er med til at bidrage til vores levende miljø – både økonomisk, socialt og kulturelt. På den måde vil turismen være til stor glæde for både beboere, erhvervslivet og kommunens økonomi,” er en af pointerne i rapporten, der blandt andet lægger op til, at Dragør får en ”event-politik”, der fastlægger visse rammer for de mere forlystelsesprægede aktiviteter.

Mandag d.  17. februar er der offentligt møde om rapporten, holdt i samarbejde mellem Borgerforeningen og Dragør Turistråd. Her vil være indlæg fra både beboer-, erhvervs- og turistside.

Læs også:

Debatindlæg: Turisme i Dragør

 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

 
 

Fik du læst?