Nordre Væl – et af byens torve

I Tivoli i København var der i tresserne blevet opsat mange store blomsterkummer. Til erstatning for springvand og betonkumme blev der i i 1969 i Dragørs lille anlæg opsat tilsvarende store trækummer. Der var små springvand i trækummerne. Her kommer 3. og sidste del om Nordre Væl – et af byens torve.

Februar 1982. De såkaldte Tivolikummer i anlægget. Bemærk, at villanavnet “Aryth” på E.C. Hammers Vej 2 er fjernet fra facaden. Villaen var i flere år til 1975 en del af Dragør Rådhus. (Foto: Historisk Arkiv).

Af Dines Bogø

Da trækummerne rådnede lavede kommunen i stedet runde bede med roser. Der har også været stativer med slyngroser i “Anlægget”, og i halvfemserne blev der plantet træer, der skulle stå som forlængelse af trærækkerne på Vestgrønningen.

Hvorfor står der så en skulptur af et skib på pladsen.

Anlægget uden skulptur

1967. Figuren i anlægget er nedtaget og Irma er flyttet fra Kongevejen 2 til Kongevejen 18. (Foto: Historisk Arkiv).

Fra slutningen af tresserne og i tredive år frem, var der ingen skulptur i anlægget. Nærmest ved et tilfælde fik kommunen et nyt kunstværk.

Vandkunsten af Poul Isbak

Februar 1968. Dragør Bistro, Kongevejen 2 blev åbnet i 1967 i Irmas tidligere forretning. Figuren “Lille Petter” i anlægget har været nedtaget en del år. (Foto: Historisk Arkiv).

Det hele startede med, at Dragør Museumsforening tilbage i 1994 ønskede, at byde på et maleri af C.W. Eckersberg på en kunstauktion i Gothersgade. Dette maleri var et flot motiv fra Dragør forestillende Kongevejen helt nede ved havnen. Maleriet havde bl.a. været gengivet på forsiden af Nationalmuseet store bog “Historiske huse i Dragør”.

Christoffer Wilhelm Eckersbergs maleri: Dragør Havn 1830. Kunstneren fremstillede maleriet i mindst tre eksemplarer. Tv. købt i 1994 af Ny Carlsberg Glyptotek. (Foto udlånt af Ny Carlsberg Glyptotek, København). Th. Samme motiv foræret til Dragør Museum i 1994. (Foto udlånt af MuseumAmager). Begivenheder i 1994 omkring malerierne er direkte årsag til, at der i dag står en skulptur på Nordre Væl.

Indsamling til køb af maleri

Man indsamlede et ret stort beløb med støtte af mange gode kræfter. Desværre for Dragør havde museumsinspektøren på Ny Carlsberg Glyptoteket besluttet, at man også ville byde, da maleriet ville passe fint ind i samlingen af guldaldermalerier.

Hans Karlsen fra “Blå Hane” i Toldergade malede en vellignende kopi, som museet fik foræret.

På et tidspunkt efterfølgende var debatten så kraftig af formanden for Ny Carlsbergfondets bestyrelse, Hans Edward Nørgaard Nielsen måtte gribe ind for at forsvare sin museumsinspektørs handling med købet.

Hans Edward Nørgaard blev inviteret til møde i Dragør Borgerforening i 1996. Her tilbød han, at Dragør Museum i en periode kunne låne Glyptotekets version af maleriet.

Ny skulptur til Dragør

Nørgaard spurgte yderligere om man på nogen måde kunne gøre det godt igen. Altså gøre noget for Dragør?

Juni 1992. Anlægget ved indkørslen til byen. Tivolikummerne er vækj. (Foto: Dines Bogø).

Hanne Kirkeberg, der var kasserer i Dragør Borgerforening, rejste sig op på mødet og spurgte, om man ikke kunne få en “Isbak figur” på Badstuevælen, når man nu ikke havde fået maleriet.

Hans Edvard Nørgaard arbejdede hurtigt og kunstneren Poul Isbak kom til Dragør og viste skitser af et “skib” samt forskellige granitprøver, han mente kunne bruges til ”Skibet”.

Forslag om opsætning blev ændret fra Badstuevælen til pladsen ved den store flagstang, så man med skulpturen fik fornemmelse af en mast på et skib, når man kiggede mod nord.

August 1994. Man har tyndet ud i bedene. Træerne er plantet som en forlængelse af trærækkerne på Vestgrønningen. (Foto: Dines Bogø).

Dragør fik en betalt skulpturen ”Dragørbåden” og skibsreder Per Henriksen trådte til og betalte en pæn stor sum for et bassin og en teknikbrønd til pumper m.m.

Eckersbergmaleriet

Det omtalte maleri kan ses på Ny Carlsberg Glyptoteket i København.

9. maj 1994. Inspektør på Ny Carlsberg Glyptotek, Flemming Friborg og fungerende museumleder i Dragør, Jan Petersen på Glyptoteket ved et arrangement for Dragør Borgerforening. (Foto: Dirch Jansen).

Men der hænger jo også et Eckersberg-maleri med det motiv på Dragør Museum?

Gert Knagsted, der havde en antikvariat i Kompagnistræde i København, havde et maleri hængende i sin butik med nøjagtig samme motiv, som det, der havde været på auktion i Gothersgade.

Dette maleri var også malet af C. W. Eckersberg, og Knagsted forærede kvit og frit Dragør museum dette maleri. Formanden for Dragør Museum Carsten Maass og museumslederen Jan Petersen fik af Knagsted overrakt en Nettopose med et smil. “Værsgod det er til jer i Dragør”.

Eckersberg har malet mindst tre ens malerier med samme motiv.

Malerierne har været sammenlignet og forevist kunstkendere og alle er enige om, at begge malerier er ægte Eckersberg malerier, og nogle hævder endda at Dragør museums maleri er det pæneste. Man ved med sikkerhed, at der er lavede et tredje maleri.

En foreløbig afslutning

Så det hele endte på en flot måde. Dragør fik en skulptur og dertilhørende teknik (indviet 18. december 1999).

Dragør Museum fik et ægte Eckersberg gratis og Ny Carlsberg Glyptoteket betalte desuden for restaureringen af maleriet.

10. juni 2000. Billedhugger Poul Isbaks skulptur “Dragørbåden” indviet 18. december 1999 på pladsen uden navn. Nuværende Nordre Væl. (Fotos: Dines Bogø).

Nu var pladsen blevet omlagt og efter ca. 30 år var der igen kommet en skulptur. Men pladsen havde stadig ikke noget navn, før der skete noget ved juletid 2000.

Læs også: 

Nordre Væl – et af byens torve – del 2

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?