Sådan gør politiet når du har haft indbrud

Dragør er den kommune, der har flest indbrud pr indbygger. En ting er, hvad du selv kan gøre, men hvordan håndterer politiet de mange indbrud, og hvorfor bliver sagen ofte henlagt? Som optakt til et arrangement med Københavns Politi på Neels Torv lørdag, har DragørNyheder interviewet Per Windolf-Nielsen, der er leder i indbrudssektionen i Københavns Politi.

Antallet af indbrud faldt på landsplan i 2019, men i Dragør har det været stik modsat. Her er indbrudstallet tværtimod steget med 58 procent. Det vil man gerne gøre noget ved og blandt andet kan man møde Politiet på Neels Torv lørdag den 8. februar.

Af Pia Melander Guilbert

Mens antallet af indbrud falder i mange andre kommuner, er de steget i Dragør.
Lørdag den 8. februar klokken 11 til 13 holder Københavns Politi et arrangement på Neels Torv, hvor du kan få en uformel snak med politiet om indbrud og forebyggelse over en kop kaffe. Politidirektør Anne Tønnes vil være til stede, og en af politiets forebyggelsesspecialister vil tage interesserede borgere med på en gåtur rundt i byen, hvor hun vil komme med fode råd og konkrete eksempler til, hvordan man minimerer risikoen for indbrud.

Sagen er henlagt
En ting er, hvad du selv kan gøre, men hvad gør politiet egentlig, når man har haft indbrud, og hvorfor hører man så ofte, at sagen bare bliver henlagt?

– Hvis man er så uheldig at have indbrud i sit hjem, skal man straks ringe til vores Servicecenter på 1-1-4. De opretter en sag og kontakter os i indbrudsgruppen, forklarer Per Windolf-Nielsen, der er leder i indbrudssektionen i Københavns Politi:

– Vi tager kontakt til forurettede og kører som udgangspunkt altid ud til boligen. Her tager vi normalt billeder både ude og inde, vi beskriver tyvens fremgangsmåde i vores rapport og sikrer sålaftryk og eventuelle DNA-spor. Hvis vi har et DNA-match, reagerer vi naturligvis på det prompte. Hvis der ikke er DNA eller andre spor i sagen, så henlægger vi den typisk.

Flere indbrudstyve fængslet
Per Windolf-Nielsen understreger, at en henlagt sag ikke betyder, at sagen er lukket og ikke vil blive opklaret:

– Får vi et spor i sagen efterfølgende, fx et DNA-match, tager vi den naturligvis frem igen.

Tal fra Danmarks Statistik viser at antallet af indbrud i Dragør er dobbelt så højt som resten af landet. En ting er, hvad folk selv kan gøre, men hvad gør I for at ændre den statistik?

– Vi har ikke mulighed for at gå ind i de konkrete tal fra Danmarks Statistik, men kan generelt oplyse, at vii har en særligt dedikeret indbrudsgruppegruppe, som efterforsker sagerne. De har haft ekstra fokus på Dragør den seneste tid og har det fortsat. Sidste år fængslede vi flere indbrudstyve, herunder også omrejsende, organiserede kriminelle for flere indbrud i Dragør. Det gælder bl.a. tre albanere, der blev fængslet i december 2019 – tiltalt for indbrud i Kastrup og mistænkt for indbrud i Dragør.

I søndags anholdt vi desuden en udenlandsk mand, som vi har sigtet for et indbrud i en villa i Dragør sidste sommer. Manden efterlod sig DNA-spor i villaen i forbindelse med indbruddet, og han har derfor været efterlyst siden. Han blev anholdt i søndags, fremstillet mandag og blev varetægtsfængslet i 10 dage. Derudover er flere indbrud fortsat under efterforskning, så dem kan jeg ikke gå i detaljer med.

Din betjent-ordningen
Ud over efterforskningen af konkrete sager, har politiet også stort fokus på forebyggelse, påpeger Per Windolf-Nielsen:

– Derfor har vi blandt andet også lavet ”Din betjent-ordningen”, hvor vi har inddelt Københavns Politikreds i en række mindre områder. I hvert område er der mindst en lokal betjent tilknyttet og det betyder, at man altid har en betjent med særligt godt kendskab til ens nabolag.

Mobil politistation
Politiet har også holdt møde med Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup, som oplyser:

– Vi taler blandt andet om, hvordan vi imødekommer den stigende indbrudsbølge i Dragør, og får genskabt trygheden hos vores borgere. Der er flere tiltag, vi i det næste stykke tid vil tage fat på.

På mødet aftalte Eik Bidstrup og Københavns Politi blandt andet, at politiet i det næste stykke tid med mellemrum vil placere en mobil politistation rundt om i kommunen, hvor borgerne kan komme i kontakt med dem.

– Det er noget man har brugt i andre kommuner i vores politikreds med stor succes, skriver Eik Dahl Bidstrup i DragørNyheders Facebookgruppe.

Foto: Politiet

Kom og mød Københavns Politi på Neels Torv lørdag mellem 11 og 13. Klokken cirka 11.30 vil en forebyggelsesspecialist invitere på byvandring med gode råd til forebyggelse. Turen tager cirka en halv time.

Som borger kan du ringe til din lokale betjent direkte. Det direkte nummer i Dragør er: 2977 7992. Læs mere om ordningen på www.dinbetjent.dk.

Læs også:

Dragør hårdt ramt: Stor stigning i antallet af indbrud i 2019

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?