Nordstrandskolen vinder kampen om Nordpolen

I januar har byens 7. klasser dystet i kampen om Nordpolen i Polarskolen. Polarskolen lærer de unge om Grønland og Færøerne. I år løb Nordstrandskolen med præmien på et kilo slik og en oplevelsesdag med Ungdomsskolen.

Siden 2014 har Dragørs 7. klasser modtaget undervisning gennem Polarskolen. Polarskolens mission er at skabe viden om Grønland og Færøerne i den danske folkeskole og gymnasium.

”Vores relation til Grønland og Færøerne er også med til at definere, hvem vi er som danskere. Grønland har været i vores historie i 300 år, så det er med til at definere, hvem vi er,” fortæller Gregers Gjersøe, der står bag Polarskolen, ”det er vigtigt for de unge i vores demokratiske samfund at kende den historiske og nuværende relation til Grønland og Færøerne. Det hænger nemlig også sammen med fordomme. Hvis vi ikke kender noget til nogen, så har vi tendens til at have fordomme. Men hvis vi ved mere om andre mennesker, så har vi færre fordomme. Vi vil gerne skabe forståelsen for andre mennesker.

Forløbet behandler både klimamæssige og politiske aspekter. Hvilke konsekvenser har det for Danmark og Grønland i Arktis, at havisen og indlandsisen smelter? Hvordan vil Danmark forholde sig til, at Grønland bliver mere og mere selvstændigt? Og hvorfor gør Danmark og Grønland i fællesskab krav på selveste Nordpolen?

Gregers Gjersøe er tidligere polarfarer og krydrer undervisningen med sine egne fortællinger om forfrysninger i tæerne og at gå på toilettet i tredive minusgrader. Det holder på de unges opmærksomhed, fortæller han.

”Der er ingen tvivl om, at det er med til at skabe interesse, når Gregers fortæller om sine egne ekspeditioner,” fortæller Casper Kvist, der er lærer på Nordstrandskolen.

Undervejs i forløbet skal 7. klasserne undervise 3. klasserne i det, de har lært. 7. klasserne forbereder boder med grønlandsk mad, børnene kan smage, arktiske dyreskind, de kan røre ved samt quizzer og lege. Det kræver, at de ældre elever har sat sig rigtig godt ind i stoffet, hvis de skal videreformidle det.

”Det skaber noget sammenhæng på skolen, når eleverne mødes på tværs af årgange, og det stiller nogle krav til de ældste elever om, at de selv tager noget ansvar,” fortæller Casper Kvist, ”der var lige en elev fra 3. klasse, der sagde: Gid vi kunne starte alle vores flexdage på den her måde. De synes, det er rigtig sjovt.”

7. klasserne skal også dyste på Kongelundsfortet, hvor de både bliver udfordret fysisk og hørt i den viden, de har fået gennem forløbet. Undervejs i undervisningen quizzer holdene mod hinanden i Kahoot, og til sidst lægges pointene sammen. I år blev det Nordstrandskolen, der løb med førstepladsen.

Resultaterne af Kampen om Polarskolen 2020

1. pladsen: Nordstrandskole – Hold Kina, 264.000 point

2. pladsen: Dragør skole – Hold Kina, 254.000 point

3. pladsen: St. Magleby Skole – Hold Norge, 237.000 point

 

Gregers Gjersøe var en af de to første danskere på ski til Sydpolen

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?