Nordre Væl – I år omlægges pladsen – Måske…?

Siden 2000, hvor anlægget ved Kongevejen / Stationsvej fik en ny skulptur og et gadenavn er der ikke sket så meget. Forskellige handlende har oprettet stadepladser. Bænkene er blevet udskiftet, men nu sker der noget igen, måske.

Tilbageblik. Anlægget over for det nye “Højerup” i 1957. (Foto: Bertel Møller, Museum Amager/Historisk Arkiv Dragør).

Af Dines Bogø

Pladsen får et navn

Som man måske husker, hed pladsen ikke noget. Lokalhistorisk Forening, Dragør bad i 2000 om forslag til at navn til pladsen. Der kom 43 forslag. Sammen med Beboerforening, Borgerforening, Museumsforening m.fl. udvalgte Lokalhistorisk Forening fire navne, som blev sendte til Dragør Kommunalbestyrelse.

Navnene var:

  • Chr. Nicolaisens Plads (Torv)
  • Nordre Væl
  • Skibstorvet
  • Skippertorvet
Det vedtagne navn blev “Nordre Væl”. (Foto: Kurt Mathisen).

Kaos i Kommunalbestyrelsen

Den 12. december 2000 var punktet om navn på dagsordenen i Kommunalbestyrelsen.

Som det blev nævnt efterfølgende opstod der nærmest kaotiske tilstande. Man måtte granske afstemningsregler og der skulle gentagne afstemninger til før det en sen aften blev besluttet, at navnet skulle være ”Nordre Væl”, som pladsen blev kaldt tilbage i 1800-tallet.

Pladsen navngives

Borgmester Birgitte Rinhart kunne så den 17. december 2000 afsløre navnet under overværelse af 80 fremmødte.

I samarbejde med Lokalhistorisk Forening sørgede vognmand Erik Svendsen og entreprenør Kim Siestø for, at der var gløgg og æbleskiver i Dragør Bistro til de fremmødte på Nordre Væl.

Borgmesteren og formanden for Lokalhistorisk Forening Kurt Mathisen fortalte om forløbet med navngivningen. Kurt Mathisen havde sørget for, at et midlertidigt skilt fortalte, at dette var ”Nordre Væl”.

Der gik over to år før skiltene kom op. 18. januar 2003 kunne man se vejskiltet i Dragør-design. (Foto: Dines Bogø).

Navngivningen blev omtalt i lokalaviserne ”Dragør Nyt” og ”2791”. Afstemningen i Kommunalbestyrelsen havde vakt opmærksomhed, som det også fremgik af lettere drillende indlæg i de to aviser. Tæt på at det var blevet et nummer i årets revy.

Ændringer

Figuren ”Lille Petter”, der tidligere stod i anlægget, finder man i dag i parken ved Enggården. Lidt uklart, hvor længe den lå i depot på Dragør rådhus, inden den blev genopsat.

4. august 2016. Vil man se “Lille Petter”, der var nr. 2 på pladsen, kan man genfinde den i parken bag Enggården. (Foto: Dines Bogø).

Turister og lokale har i mange år efterspurgt toiletter i området ved Stationspladsen og Nordre Væl.

På Vestgrønningen 18 er der adgang til toilet i bibliotekets åbningstid (med eller uden betjening). Døgntoilet på Dragør kirkegård har været genåbnet, men periodevis lukket igen pga hærværk.

20. januar 2020. I det nordøstlige hjørne ved Nørregade opstilles toiletbygning. (Foto: Dines Bogø).

Den 14. januar 2020 besluttede By-, Erhvervs- og Planudvalget (tidl. kendt som Teknisk Udvalg) at omlægge Nordre Væl. Af referatet fremgår det bl.a., at der skal opstilles en mindre 9 m2 toiletbygning med to rum (det ene handicapvenligt).

Toiletbygning placeret mellem træerne i nordøsthjørnet. (Kort: Plan og Teknik, Dragør kommune).

Et længe næret ønsket opfyldes nu på Nordre Væl og samtidig, er der også kommet nye offentlige toiletter på Nordre Mole ved Dragør Sejlklub.

Men Regeringen har ønsket, at Dragør sender endnu flere penge til nødlidende kommuner. Så måske bliver toilettet ikke opstillet i Dragør, men i en anden kommune?

Kommende (måske) bygning på Nordre Væl. (Plan og Teknik, Dragør kommune).

Læs også:

Nordre Væl – et af byens torve

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Workshop om det gode liv

Nuværende beboere på Enggården, medarbejdere, pårørende og politikere var 17. januar inviteret til workshoppen hjemlighed, aktiviteter og samarbejde på Enggården På workshoppen på omsorgscentret Enggården

Læs mere »