Klimakrisen er udsat på grund coronakrise

Klimarådet har her i marts måned udsendt en rapport med råd til regeringen om indsatsen i Danmark i forhold til klimakrisen. Et centralt emne i rapporten er vores forbrug af kød og vores madspild. Men vil vi på længere sigt ændre vores vaner?

Der er næsten tomt i afgangshallen i Københavns Lufthavn. Coronavirus har sat sit præg på lufthavnen. Vi er krøbet i skjul for coronavirus.  Så lige nu har vi ikke så meget overskud til at forholde os til verdens klimakrise. Men meget tyder på at vi ikke slipper. Foto Jens Breinholt Schou/AmagerNyt

Af Jens Breinholt Schou

Er vi klar til at ændre vores vaner?

Når coronakrisen engang er drevet over, bliver vi, Folketinget, Regioner, Kommuner og vi borgere, nødt til at forholde os til klimarådets anbefalinger. En af de centrale anbefalinger er at vi skal ændre vores madvaner, vi skal spise mindre kød.

Klimarådet skriver om madvaner: ”Det kan både bidrage til at nedbringe udledningerne forbundet med det danske fødevareforbrug her og nu, og på sigt kan det skabe et hjemmemarked med solid efterspørgsel efter plantebaserede produkter. Ændrede madvaner kan både handle om at spise mere plantebaseret kost og reducere madspild, og om at acceptere plantebaserede alternativer eller nye typer fødevarer.”

Men Klimarådet forudser at vores madvaner kan være svære at ændre, fordi vores madvaner er forbundet med kultur og traditioner i Danmark. Så rådet tror ikke at vi er nemme at flytte. Derfor foreslår rådet at bruge afgifter til få os til at rykke os: ”For særligt at påvirke forbrugernes madvaner er det relevant først og fremmest at se på en afgift på særligt klimabelastende fødevarer. En sådan afgift kan være med til at reducere efterspørgslen efter blandt andet kød og mælkeprodukter og øge efterspørgslen på vegetabilske produkter.” Helt konkret vurderer rådet at det er nødvendigt med afgifter der vil føre til, at et halvt kilo hakket oksekød vil komme til at koste 13 kr. mere. Og en liter mælk vil stige ca. 2 kr. i pris.

Regeringen og Folketinget havde egentlig til hensigt at lægge planer i forhold til klimakrisen i løbet af foråret. Med som situationen er her i marts måned 2020, så må den og vi selvfølgelig først forholde os til den helt aktuelle krise.

Det bliver vist nødvendigt at tænke over vores madvaner. Skal vi danskere virkelig flytte grønsagerne ind midt på tallerkenen, og så flytte kødet ud på siden af tallerkenen – eller helt ud af køkkenet? Det vil være en radikal ændring af dansk mad. Vil vi det? Foto Jens Breinholt Schou/AmagerNyt

Hvad vil Amager-kommunerne gøre?

Klimarådet mener også at de enkelte kommuner har et ansvar. Samlet set anbefaler Klimarådet, at ”Alle danske kommuner og regioner bør udarbejde klimastrategier, der giver klare retningslinjer for klimavenlige valg” og rådet mener at ”Strategierne bør indeholde planer for opfølgning, så det er tydeligt, om strategierne følges og målsætningerne nås.”

Spørgsmålet er derfor hvad der er i gang på det helt lokale niveau, på Amager? Hvilke planer har de tre kommuner på Amager? Hvilke planer har de tre kommuner fx i forhold til madspild? Det vil vi gerne vide. Men rådhusene i Dragør, Tårnby og Københavns Kommune er lukkede eller kører på lavt blus. Når rådhusene igen åbnes, så vil vi spørge til hvor langt de tre kommuner på Amager er kommet med klimaplanerne.

Denne artikel er en del af vores temaserie med fokus på madkultur, klimaudfordringer og bæredygtighed som vi her på AmagerNyt løbende vil skrive om.

Seneste artikler

 

Fik du læst?