Familien Sprogøe og Tømmerup Stationsby

I to tidligere artikler er familierne Remmer og Sprogøe omtalt. De boede i “Remmerhus” I den østlige ende af Tømmerup. Som afslutning følger her i tredje og sidste artikel lidt mere om omgivelserne og naboerne.

Den 21. december 2004 var Sven, Jørgen og Henning Sprogøe uden for fængselsporten i Vridsløselille. Albertslunds borgmester omdøbte en del af Fængselsvej til Egon Olsens Vej. Orkester spillede og Morten Grunwald m.fl. mindedes Ove Sprogøe, der døde et par måneder før den 14. september. (Foto: Gerhard Westphal).

Af Dines Bogø

Naboerne

På Tømmerup Stationsvej 2 / Amager Landevej 271 ligger Amager Mølle. I halvtredserne var det en ældre dame på omkring 65 år, der ejede møllen. Hendes søn Hans Petersen og dennes hustru Esther, passede møllen. Esther og Hans boede på Stationsvejen nr. 4, som var direkte nabo til familien Sprogøe.

Fastelavnsrytterne fra Tømmerup kom altid forbi Amager Mølle og hele familien Sprogøe var selvfølgelig på møllen og lyttede til sangene.

Fastelavn 1956. Rytterne fra Tømmerup kom forbi hos genboen og familien Sprogøe kiggede forbi. (Fotoarkiv: Familien Sprogøe).

Sven, Jørgen og Henning kom tit på besøg på Amager Mølle, hvor der var stald bag ved med grise. Hans Petersen klarede også det lidt ”hårdslående”. Killinger, der skulle aflives eller høns, der skulle slagtes. Det var ikke noget Ove Sprogøe havde det godt med.

På møllen handlede man med korn og foderstoffer og der var en duft af heste, da der var hestestald i en bygning. Hestene blev brugt på Amager Travbane. I øvrigt fortæller Sven, at begge hans forældre nåede at være et par måneder på det plejehjem, der ligger på Løjtegårdsvej ved det gl. travbaneområde.

1957 og 1959. I forbindelse med anlægsarbejder i Københavns Lufthavn boede en del arbejdere i mindre træhuse på det nedlagte jernbaneareal. Der var både flere enlige sammen i et hus og hele familier i andre huse. Lokale døbte området “Texas”. (Fotoarkiv: Dines Bogø og Familien Sprogøe).

Langs hækken lå jernbanen. I halvtredserne kørte der kun et godstog om dagen med 2-3 vogne. Eneste gang man så passagerer var i 1957. Det må have været et udflugtstog til Dragør, fortæller Sven, i anledning af banens skulle nedlægges.

Alle husker Amagerbanen fra filmen “Olsenbanden på sporet”. I filmen, der er nr. 7 i rækken, ser man mange optagelser fra den nordlige del ved Vermlandsgade / Øresundsvej / Kastrup Station.

Mange forsøger i øjeblikket, at bevare det sidste stykke af den gamle historiske bane. Skinnerne, der ligger ved Uplandsgade og Prags Boulevard, ejes af DSB.

Den flotte trappe i huset som de forskellige familier, der har boet eller bor i huset, altid fremhæver. (Fotoarkiv 2005 Familien Sprogøe og 2016 Anita Kastrup Østerberg).

I selve stationsbygningen boede to ældre damer. Den ene Mary Larsen, var datter af den tidl. stationsforstander. Hun havde haft frisørsalon i et lokale i bygningen. Sven og Jørgen har en enkelt gang været på besøg. Navne som Evan Klamer, Palle Lykke og Kay Werner blev der talt om i det TV, som de to damer sad og kiggede på. 10 år efter jernbanen blev nedlagt blev stationsbygningen nedrevet.

Væggene i Remmerhus var bl.a. dekoreret med moderne kunst. (Fotoarkiv: Familien Sprogøe).

Da der aldrig har været et TV-apparat hos familien Sprogøe, var det en stor oplevelse for de to ældste drenge.

Sønnerne taler også om jordemoderstien. Den lå baghaven til Amager Landevej 269 og det var smutvejen til Maglebylille, nærmest en smal jordvej.

Tømmerup Stationsby 1913. Da Amagerbanen blev anlagt i 1907 blev matr.nr. 23 delt. Øst for banen blev der i 1910 opført en større fabrik og vest for blev der fra 1914 udstykket tre grunde. Der gik en del år inden alle grunde var solgt. Gården på vestsiden af Amager Landevej er Østergaard. (Geodætisk Institut).

Elizabeth Arden havde fabrik i en stor grå bygning på østsiden af jernbanen på Tømmerup Stationsvej 8-10. Bygningen eksisterer stadig. Dengang stod firmanavnet med store bogstaver på taget, så passagerer i de fly, der kom tæt, forbi kunne huske firmanavnet, når de skulle handle parfume.

Om morgenen kom personalet cyklende eller gående fra busstoppestedet ind gennem fabrikkens port. Og sent om eftermiddagen kom de så ud igen, på vej hjem. Det var stort set det eneste man mærkede til fabrikken.

Tømmerup Stationsvej 6. Ove Sprogøe 1956 og 2003, hvor Sven Sprogøes datter Asta leger i baggrunden. (Fotoarkiv: Familien Sprogøe).

Nye ejere i 2005

1925. Ellen Vilhelmine Petersen fra Viberup og Marius Theodor Remmer fra Læsø blev gift i Tårnby kirke i 1914 Samme år som huset stod færdigt. Børnene Elisabeth, Eigil og Erna har altid fortalt om barndomshjemmet “Remmerhus”, som noget helt særligt på samme måde som Eva og Ove Sprogøes tre drenge efterfølgende har gjort. (Foto udlånt af Birgit Remmer Larsen).

Eva og Ove Sprogøes sønner satte huset til salg i 2005. Det unge par Anita Kastrup Østerberg og Lars Østerberg faldt for huset på nøjagtig på samme måde, som familien Sprogøe gjorde præcis 50 år før.

Huset er bevaret og vedligeholdt med respekt. Nu er det planlagt, at taget på ”Remmerhus” skal skiftes.

15. april 2020. Tømmerup Stationsvej 6. Bag hækken til venstre op mod fabrikken i nr. 8-10 lå jernbanestrækningen mellem Tømmerup og Store Magleby. (Foto: Dines Bogø).

Herunder kan du læse anden del om Ove Sprogøe, familien og Remmerhus:

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

Rotor med møllevinger bliver hejst ned for at gøre det muligt at udskifte hovedaksel og gearkasse. Foto: Per Heegaard / HOFOR.

Mekanisk førstehjælp til havvindmøller

I pinsen kunne man se en stor pram med mobilkran arbejde på tre havvindmøller ud for København. HOFOR udskiftede mekaniske dele for at forlænge levetiden for de ikoniske havvindmøller på Middelgrunden, så grøn strøm kan fortsætte med at forsyne Hovedstaden i mange år fremover.

 
 

Fik du læst?