En by og et kendetegn. Del 2

Hvordan er det nu med vartegn? Er det noget, der har betydning for en by eller et område? Et besøg i Bogense på Fyn inspirerede til nogle støtanker om vartegn på Sydamager. Skal det være en statue af “Till Eulenspiegel” i Store Magleby?

26. marts 2012. “Ulspils Væl”. I dag anvendes vandhullet ikke mere som branddam. Oprindelig var der en speciel boring, hvorfra brandvæsenet kunne hente vand. Meget få lægger mærke til vandhullet, da man er optaget af trafikken omkring det nærliggende vejkryds, der er blevet lidt mere sikkert. Det er nok ikke tænkeligt, at der kommer et monument af “Till Eulenspiegel”, hverken her eller andre steder på Sydamager. (Foto: Dines Bogø).

Af Dines Bogø

Store Magleby

Hvad så med Store Magleby? Hvilket kendetegn forbinder man med byen?

En ældre kirke, museer, fastelavn og for 500 år siden blev mange familier fra Nederlandene inviteret til at bosætte sig i området.

Er der vartegn o.l., der henviser til den historiske indvandring? Kirkens udformning og mange lidt specielle for- og efternavne.

Ikke kun familienavne henviser til ældre tid, men vejnavne som Schoutgården og Viediget henviser direkte til indvandringen. To steder finder man en henvisning til en nederlandsk figur: Ulspilsager og Ulspilsvælen.

Ulspil

Skulle man evt. have en figur i Store Magleby, der forestiller “Till Ulspil”, som et minde om, at en gårdejer i Møllegade, der hed Ulspil?

Till Eulenspiegel ”Ulspil”, er navnet på en sagnfigur fra 1300-tallet, der ofte er omtalt som en tysk-hollandsk spøgefugl, fiffig og lystig person.

I øvrigt kan man evt. more sig over de utallige stavemåder af vejnavnet Ulspilsager.

Sagnfiguren Till Eulenspiegel finder man i flere byer. Bl.a. som her i Mölln i Slesvig-Holsten.

Ulspil, Uglspil, Ugelspil, Ulenspegel, Eulenspiel, Eulenspiegel, Uylenspieghel, Hjulspins eller Vipsil.

Det var daværende borgmester Albert C. Svendsen, der fastholdt, at det navn skulle bruges på en ny vej i 1972.

Egentlig skulle det være vejen ved den gamle tyske hangar, der skulle have haft navnet, da markarealet havde tilhørt Jan Jacobsen Ulspil.

Albert Svendsen havde dog samtidig også købt et par hangarer. En hangar blev kommunalt ridecenter og derfor kom den første nye vej til at hedder Rytterager. Så man rykkede bare det specielle vejnavn til næste vej i den nye udstykning.

23. juni 2019. Hvor ligger Ulspils Væl? Det er en ældre branddam, der ligger på Fælledvej 5 lige op ad den telefoncentral, der servicerer hele Sydamager. Vandhullet er allerede i 1800-tallet omtalt som Ulspils Væl. (Foto: Kortforsyningen).

Majestætsfornærmelse

I Danmark forbød Chr. IV i 1638 salg af skrifter om Uglspil, fordi kongen fandt historierne forargelige. Som alle “ved” havde netop den konge en “høj personlig moral”?

Så det kan tangere majestætsfornærmelse, at foreslå opsætning en figur af den omtalte lystige person, inden det royale besøg i starten af juni 2021.

Læs første del herunder:

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Tivoli er åben…

FORÅR: Iklædt påskegult åbnede Tivoli i dag portene til dette års sommersæson, der varer til 22. september. Forlystelseshaven lægger ud med at markere Påske i

Læs mere »