Tårnby og FN´s verdensmål: krav om økologi, svarende til minimum 30-60%

Vi skal i denne artikel se hvordan Tårnby Kommunalbestyrelse forholder sig til FN’s Verdensmål og til delmålet om at Sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer.

De tre Amagerkommuner, København, Tårnby og Dragør har hver deres strategi i forhold til FN’s Verdensmål om at sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer. Dette er den 5. artikel i serien om mad, klima og bæredygtighed i globalt Amagerperspektiv.

Af Jens Breinholt Schou

Der er krav om økologi i rådhusets kantine

Tårnby Kommune har endnu ikke forholdt sig direkte til FN’s Verdensmål om at sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer af mad. Det indtryk får man i hvert fald hvis man søger på kommunens hjemmeside.

Vi har derfor spurgt på rådhuset om Tårnby Kommunalbestyrelse har eller vil foretage sig noget i forhold til valg af fødevarer og til madspild i kommunens kantiner og institutioner, og vi har fået nogle skriftlige svar fra kommunens kommunikationskonsulent.

Kommunikationskonsulent Christian Askou skriver bl.a. at der i en aftale med Rådhusets kantine er krav om økologi, svarende til minimum bronzemærket i økologi (30-60%) og ”Derud over er der også henstillet til en udnyttelse råvarerne og en planlægning i menuerne således at der er mindst muligt madspild.”

Mindre madspild i daginstitutioner

Om dagtilbudsområdet skriver kommunikationskonsulent Christian Askou fra Tårnby Kommune, at der hver dag arbejdes med at mindske madspild: ”Børnene er en del af madlavningen (i det omfang de kan og må være med, i henhold til retningslinjer), rester genbruges (i det omfang de må, i henhold til retningslinjer) og der serveres så vidt muligt økologisk mad i vores dagtilbud. Flere dagtilbud har arbejdet med madforbrug, hvor maden kommer fra, hvordan den bliver produceret og hvordan det påvirker miljøet. Vores køkkenpersonale er meget miljøbevidste, genbruger hvad de kan og har deltaget i projektet ”fra jord til bord” og har fokus på indkøb af miljøvenlige varer, når de handler ind.”

Tårnby er på vej

Vi ville gerne vide hvordan det så er gået med madspildet i kantinen på rådhuset. For i hvor høj grad er det så lykkedes for rådhusets kantine at opfylde kravene om brug af økologiske madvarer? Og vi har også spurgt om i hvor høj grad det så er lykkedes at mindske madspild i institutionerne?

Selv om vi ikke har fået svar på vores uddybende spørgsmål, så tyder noget tyder altså på at der også handles i Tårnby Kommune. Men det ser også ud til at Tårnby Kommunalbestyrelsen lige som Dragørs forholder sig lidt tøvende.

Det 12. mål af FN’s Verdensmål 17 mål drejer sig om ansvarlig produktion of forbrug af mad. Og Kommunernes Landsforening har aftalt med regeringen at de enkelte kommuner skal oversætte FN’s Verdensmål til konkrete løsninger og indsatser.

Læs også fra samme artikelserie:

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?