På Trapholt Museum i Kolding er der netop åbnet en stor særudstilling om arkitekt og forgiver Arne Jacosen (1902-1971). Hvorfor nævne ham i AmagerNyt.DK? Jo, han tegnet et meget stort og flot badeetablissement, der blev opført på Amager.
Af Dines Bogø
Jamen, hvor ligger det anlæg?
Det ligger ikke mere på Amager. Det er det eneste bygningsværk som arkitekt, professor Arne Jacobsen tegnede, der er blevet fjernet.
Dragør Badeetablissement
I sommeren 1933 kunne man åbne for Danmarks flotteste badetablissement. Det var større end det nu kendte Arne Jacobsens anlæg ”Bellevue”, der var blevet opført året før i Klampenborg, Gentofte kommune.
”Nordens største badeetablissement”, blev opført lige syd for Dragør gl. by på engene. Private initiativrige lokale fik tilladelsen til at opføre det anlæg, som Arne Jacobsen lavede flere oplæg til.
I det første oplæg havde man planlagt, at opføre anlægget på det sted på Krudttårnsvej, hvor Strandpark I blev opført i 1959.
Anlægget, der blev færdigopført i sommeren 1933 lå nærmere byen. Det første forslag til en placering var ”alt for langt væk”.
Stilen mindede meget om ”Bellevue” nord for København. Der var mange badekabiner, en stor restaurant i flere etager, butikker og ikke mindst havde Arne Jacobsen fået tilladelse til at opføre et 22 m højt livredertårn.
To gange havde arkitekten fået afslag af Gentofte kommune på at opføre et livreddertårn. Arkitekten have forgæves ansøgt om et tårn i Klampenborg og senere i Charlottenlund.
I tilknytning til anlægget i Dragør var der indrettet plads til 1.000 cykler. En større p-plads manglede heller ikke. Man forventede dog, at de fleste gæster ville ankomme med tog til Dragør Station.
I modsætning til vandet i Klampenborg, er der lavt ud for Dragør. Man havde derfor anlagt en 500 m lang bro, så gæsterne kunne komme ud på rimelig havdybde.
Med Drop By Collective ønsker Adam Blanchard at forbinde Amagers beboere og lokale virksomheder gennem en app, der kombinerer tilbud, historier og fællesskab – og nu også udvides med events og nye områder.
Social- og Boligstyrelsen har bevilliget over 600.000 kroner til Familienetværket Amagerbro, så udsatte familier kan fortsætte med at mødes til fællesspisning og støtte.