“Der var engang”! Vi kan stadig huske Amagerbanken. Måske der, hvor man havde sin første bankbog? Måske et byggelån? Eller hvad med de store årlige generalforsamlinger, der i de sidste mange årtier blev afholdt i Bella Center på Amager?
Banken blev stiftet i Kastrup den 14. januar 1903.
Hovedkontoret med ekspedition lå i samme bygning, nemlig hos initiativtageren telefondirektør Emil Bernhard Petersen (1853-1927).
Kastrup Bank
E.B. Petersen stillede herreværelset til rådighed i sin villa “Strandhøj”. Villaen ligger på Amager Strandvej 384 og i dag finder man ”Ocean Hotel & Konference” i bygningen.
De først tre år hed banken ”Kastrup Bank”. Da man i 1906 flyttede hovedkontoret til Amagerbrogade 140 blev navnet ændret til ”Amagerbanken”. Nu satsede man på at få kunder fra hele Øen.
Amagerbanken og de første filialer
Ofte har det været nævnt, at Amagerbanken på en måde også kunne markere den 27. februar 1906 som stiftelsesdag, men man fastholdt den dato, hvor Kastrup Bank startede i 1903.
Villaen på Amager Strandvej blev i 1906 Amagerbankens første filial, da hovedkontoret som nævnt flyttede til Sundby. Man kunne stadig kontakte banken på Kastrup Strandvej via E.B. Petersen, nemlig ”Kastrup nr. 1”.
Amagerbanken overtog i 1929 ”Kastrup og Omegns Bank”. Denne bank lå på Kastruplundsgade 1 i en bygning, som banken opførte i 1924. (dengang var der endnu ”s” i gadenavnet). Den konkurrende bank startede beskedent i Kastruplundgade 9. Nu blev hjørneejendommen til Amagerbankens Kastrup afdeling.
”Kastrup og Omegns Bank”, der blev stiftet i 1919 havde også en filial på Amagerbrogade. Denne filial blev nedlagt og kunderne blev flyttet til Amagerbankens Sundby Afd., der var flyttet til Amagerbrogade 114.
Åbningstid var mandag-fredag 10-15 samt fredag yderligere 17-19 og lørdag fra 10-14.
Filialen i Dragør
På opfordring af fabrikant Wilhelm Wieder besluttede Amagerbankens bestyrelse allerede i 1907, at åbne en filial i Dragør. Det var samme år, som Amagerbanen åbnede for person- og godstrafik mellem Sønderbro og Dragør.
Den 2. januar 1908 kunne man byde velkommen til kunderne i stuetagen i Chr. Nicolaisens villa lige uden for den gamle bydel. Nicolaisen var, som Wilhelm Wieder, bestyrelsesmedlem i “Dragør Fremme”. En utrolig aktiv forening, der gjorde meget godt for Dragør.
Nicolaisen havde fået et lokale ledigt, da postkontoret i 1907 flyttede til den nye Stationsbygning.
Byens telefoncentral flyttede i 1909 til villaen, hvor man også havde pensionat. Der har hele tiden været livlig aktivitet i den villa.
I kælderen på Stationsvej 8, ved siden af KTAS’s krydsfelt, var der opstillet en bankboks. Selve ekspeditionen foregik i et værelse ved siden af telefoncentralen. Amagerbanken betalte 45 kr. om måneden for leje af banklokalet.
Amagerbanken investerer i en byggegrund
Banken ønskede at udvide. Man åbnede flere filialer på Amager og man tænkte langsigtet.
I 1919 købte man grunden Stationsvej 7 ved siden af byens rådhus. Her ville man bygge en ejendom, hvor filialen kunne ligge.
I 1937, efter 18 år, mente man, at tiden var inde og man søgte om byggetilladelse til at opføre en større ejendom. Der var rejsegilde i 1938 og midt på sommeren 1939 kunne man åbne i de nye store lyse lokaler.
Banken kunne fortsat kontaktes på tlf. Dragør nr. 39. Her lå banken i over 30 år, men så længe skulle der ikke gå, inden man flyttede næste gang.