Skoleelever fik spændende historie om 1700-tallets St. Magleby

I år fejrer vi 500-års jubilæet for hollændernes ankomst til Store Magleby. I den anledning har udskolingseleverne fra Dragørs skoler været på historieløb gennem 1700-tallets Store Magleby.

Skoleelever har lært om hollænder-historien på Amager.

Hollænderne kom til Amager i 1521. De fik jord i Store Magleby og særlige privilegier som skattefrihed og lov til at tage deres egen hollandske lovgivning med til øen. I århundreder levede de i deres egen lukkede samfund og giftede sig mest af alt med hinanden.

Et vigtigt bryllup

Men i 1759 blev der holdt et bryllup, der åbnede det hollandske samfund for det omkringliggende. Schouten, den lokale, hollandske foged i Store Magleby, giftede sig med en pige fra Sundby. Og når et overhoved måtte, så blev vejen banet for andre.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Den spændende historie om de hollandske bønders ankomst til Amager

I løbet af ugen har elever fra udskolingen i Dragør vækket historien om det skelsættende bryllup til live. Tirsdag, onsdag og torsdag har 7.-9. klasse fra hver skole deltaget i det årlige historieløb, der i anledning af jubilæet havde et helt nyt og festligt tema.

Hollandsk indvandring

Gennem ni poster har de dystet på viden, kundskab og samarbejde. De har spillet rollerne som bryllupsgæster og i fællesskab pyntet og danset gennem æresporten, handlet bryllupsgaver hos købmanden på Amagermuseet, oversat vielsesritualet fra hollandsk, fået styr på kronologien bag den hollandske indvandring, leget gamle festlege, er blevet klædt på til fest i Amagerdragter og meget mere.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Eleverne lyttede opmærksomt til historien om et bryllup på Amager

Historieløbet er et samarbejde mellem biblioteket, ungdomsskolen, lokalarkivet, Museum Amager og Store Magleby Kirke. Hver morgen startede i kirken, hvor historiker Christian Aagaard fra museet fortalte om den hollandske indvandring, præst Gitte Turin fortalte om vielsesritualet og Martin Sleimann fra Ungdomsskolen sendte eleverne afsted mod dagens første poster.

Gæster og købmænd

Den røde tråd i fortællingen om brylluppet hjælper eleverne med at huske lokalhistorien, fortæller Christian Aagaard. Og der er da også gjort en indsats for at vække historien til live. Medarbejdere og frivillige er trukket i kjoler og forklæder, skjorter og hatte for at spille gæster og købmænd ude ved posterne for at gøre oplevelsen så autentisk som muligt for eleverne.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

Læs mere »