De lækre jødekager fra Genuavej

JUL: Denne opskrift på jødekager er fra slutningen af 1800-tallet. Margrethe Mikkelsen boede på Genuavej og bagte jødekager hvert år efter denne opskrift, som er gået i arv i hendes familie gennem generationer

Jødekager – Betegnelsen jødekage opstod i 1700-tallet fordi forskellige kager blev solgt af jødiske bagerier. Kagen, som den er i dag, stammer dog tilbage fra 1856 og er af dansk oprindelse  – og må have fået navnet, fordi dens udseende mindede om mere eksotiske kager fra fortidens jødiske bagerier.

 

Af Lene Dam Jørgensen

Opskriften på jødekagerne er fra omkring slutningen af 1800-tallet og muligvis før. Margrethe Mikkelsen boede på Genuavej og bagte jødesmåkager, som de er blevet bagt i hendes familie i generationer og stadig bages. Opskriften stammer fra Vendsyssel og hedder ”Hanne Løths jødekager” efter Johanne Løth, der var Margrethes mor.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Opskrift – Margrethes jødekager

1 pund mel, 3/4 pund smør, 1/2 flormelis og 2 æggeblommer. Der bruges ikke hævemiddel og der er heller ingen anvisninger. For de fleste er opskriften i dag nok rigelig stor og halveres til det halve, hvis man vil nøjes med 75 småkager. Så ser det således ud med nutidige mål:

250 gr hvedemel

190 gram smør

125 gram flormelis 1 æggeblomme

Mel og flormelis samles om æg og smør, der ikke må være for blød, og æltes godt. Derefter må dejen gerne hvile en dag eller to.

Før bagningen rulles dejen ud og småkager udstikkes med et glas eller lignende, hvorpå de pensles med sammenpiskede æg og drysses med kanel og sukker.

Bagetid syv til otte minutter ved 180 grader, til de er gyldenbrune.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Petrus og Margrethe Mikkelsen – missionærer i Afrika, der vendte hjem til Genuavej. Det er barnebarnet, artiklens forfatter, i midten.

 Margrethe boede i mange år på Genuavej. Hun boede der med sin familie, til hun blev over 92 år. Margrethe var oprindelig fra den nordjyske by Aabybro uden for Aalborg.

Hun var sygeplejerske i Nigeria i 25 år sammen med sin mand, der arbejdede som en af Danmarks mest fremtrædende missionærer.  Da de kom hjem bosatte de sig i Aabybro  – og senere på Genuavej med datter og barnebarn – denne artikels forfatter.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?