NYTÅR: Amagers bagere er klar med kransekage til årets sidste aften. Her kan bl.a. Morells Brød og Kager på Islands Brygge, Lagkagehuset på Amager Strandvej og Den Gamle Bager i Dragør levere til nytårsaften.
Af Lene Dam Jørgensen
Cassandra fra Morells Brød og Kager i Egilsgade 35 på Islands Brygge fortæller til Amagernyt.dk, at bageriet har fået mange bestillinger til nytårsaften. Der sælges kransekagetårne med syv ringe til 245 kroner. Det er til 10 personer. Det er dog ikke kransekagetårnet, der er mest efterspurgt. Det er kransekagestykkerne.
Der kan også købes kransekagestykker med chokolade og nougat. De er større end almindelige kransekagestykker og koster 50 kroner. Der kan også købes almindelige kransekagestykker og de er til en person. De koster 30 kroner. Der kan derudover købes kransekagekonfekt, som koster 40 kroner for 100 gram.
Lagkagehuset på Amager Strandvej
Freja fra Lagkagehuset på Amager Strandvej 112 fortæller, at bageriet har kransekagetårn med ti ringe, og at det er til fire til seks personer. Selve kransekagetårnet koster 250 kroner: Det er det mest efterspurgte til nytårsaften og bageriet har fået ekstraordinære mange bestillinger, tilføjer Freja.
Derudover fortæller hun også, at der sælges forskellige kransekagestykker med forskellig smag. Der er almindelige stænger såsom, nougatstænger, nøddestænger, den almindelige klassiske og hvid chokolade. Den mest populære er her kransekagestangen med nougat. Stængerne koster 49,95 kroner pr. styk.
Det er også muligt at købe kransekagestykker til 30 kroner. Kransekagerne er lavet af egen opskrift. Det er en specialopskrift, som konditorerne bager efter, og som Lagkagehuset har, men det er en klassisk kransekage slutter Freja af.
Den Gamle Bager
Yasmina fra Den Gamle Bager på Kongevejen 13C fortæller, at alt i bageriet er økologisk, herunder kransekagen. Selve bageriet sælger kransekagetårn, hvor der er fra otte til tolv personer. Der er ni ringe og det koster 280 kroner. Det er også muligt at købe kransekager stykvis. Her er det med nougat, almindelig marcipan og mandel.
De små kransekagestykker koster 35 kroner og de større koster 70 kroner. Yasmina fortæller, at der har været mange bestillinger, og at det er en god blanding af kransekagestykker og kransekagetårne, der bliver solgt. Hun fortæller, at det er efter egen opskrift.
Yasmina tilføjer, at mange har bestilt islagkager til nytårsaften i Den Gamle Bager. Her sælges de i to størrelser. En til 299 kroner til seks til tolv personer og en større islagkage, hvor der er til 12 til 15 personer. Den koster 549 kroner.
Kun for overklassen
En kransekage er en kage, der består af marcipan, sukker og æggehvider. Oprindeligt var kransekage forbeholdt overklassen, der spiste kagerne til festlige lejligheder – gerne serveret sammen med et glas mousserende vin som f.eks. champagne. Det symboliserede velstand og ekstravagance, og det blev nytårsfesten hurtigt en del af. Skikken delte sig til alle dele af samfundet.
Kransekagen blev opfundet i Danmark helt tilbage i 1700-tallet.