Betydningsfulde faktorer ved at skifte til sommerdæk til den varme sæson

De fleste bilejere i Danmark har to sæt dæk til deres bil, bestående af sommerdæk og vinterdæk. Derudover er der på den modsatte side mange, der bruger helårsdæk som det eneste.

Der er dog ingen lovkrav om at bruge det ene eller det andet. Ikke desto mindre vil vi gerne fremhæve nogle gode argumenter for at bruge sommerdæk i de varmere måneder.

Det vil reducere bremselængden og dermed optimere sikkerheden

Bremselængden kan potentielt reduceres med flere meter, hvis din bil er udstyret med sommerdæk i stedet for vinterdæk i den varme sæson. Dette kan i sidste ende have indflydelse på, om en trafikulykke sker eller ej.

Når vejene er tørre, og temperaturen er høj, er sommerdæk det bedste valg. De er designet til at have maksimalt vejgreb i disse forhold, hvilket giver dig bedre kontrol over din bil under opbremsning. Det kan også reducere risikoen for at glide eller skride ud i en nødsituation.

Det vil have en positiv indvirkning på brændstoføkonomien

Det er en kendsgerning, at der er forskel på, hvor meget brændstof din bil bruger afhængigt af, om du bruger vinterdæk eller sommerdæk i de lune måneder. Sommerdæk er designet med en lavere rullemodstand, hvilket betyder, at din bil bruger mindre brændstof for at bevæge sig fremad. Dette kan resultere i en bedre brændstoføkonomi.

Bedre vejgreb

Vinterdæk er fantastiske til sne og is på vejene, men under andre vejrforhold er sommerdæk det bedste valg, da de hjælper din bil med at få bedre vejgreb. Sommerdæk har en anden gummiblanding, der er specielt designet til at yde optimalt på tørre og våde veje. Dette kan give dig større sikkerhed og kontrol, især i sving og ved højere hastigheder.

Hvis du gerne vil udstyre din bil med dæk, som kan bruges året rundt, bør du vælge helårsdæk. Du kan få gode input til, hvordan du vælger helårsdæk fra samvirke.dk og dermed få bedre forudsætninger for at vælge rigtigt.

Sommerdæk støjer mindre

Endnu en faktor ved at bruge sommerdæk til den varme sæson er, at de støjer mindre. Dette skyldes, at der er mindre friktion mellem dækkene og vejbanen, hvilket resulterer i mindre støj. Hvis du nyder en mere behagelig og støjsvag køreoplevelse, kan sommerdæk være den rigtige løsning for dig. Så kan du lige pludselig nyde god musik og spændende podcasts på farten, uden at du skal føle dig generet af støjen fra dækkene.

Dine dæk vil holde længere

Ved at bruge dine dæk på de årstider, de er designet til, vil det have en positiv effekt på deres levetid.

Sommerdæk er lavet af en speciel gummiblanding, der er mere modstandsdygtig over for varme. Når du bruger sommerdæk om sommeren og skifter til vinterdæk, når det bliver koldt, kan du forlænge levetiden for begge sæt dæk og undgå unødvendigt slid. En levetid på omkring 40.000-50.000 km. er normalt for dæk ifølge oplysninger fra bildeleshop.dk, der dog også pointerer, at den reelle levetid kan svinge meget. 

Tegn på at du har brug for nye sommerdæk

Hvis du bemærker følgende tegn, kan det være på tide at skifte dine sommerdæk:

  1. Dårligt vejgreb: Hvis du oplever dårligt vejgreb på tørre eller våde veje, kan det være et tegn på, at dine sommerdæk er slidte og ikke længere yder optimalt.
  2. Ujævnt slid: Hvis du bemærker ujævnt slid på dine sommerdæk, kan det være et tegn på, at dækkene er i dårlig stand og skal udskiftes.
  3. Dårligt mønster: Hvis mønsterdybden på dine sommerdæk er mindre end 3 mm, skal de udskiftes, da de ikke længere vil give tilstrækkeligt vejgreb. I henhold til lovgivningen skal dine sommerdæk have et dækmønster på minimum 1,6 mm. 

Det er vigtigt at huske, at regelmæssig vedligeholdelse og kontrol af dine dæk er afgørende for din sikkerhed på vejen.

Du kan skifte dine dæk selv

Hvis du har udstyret og modet til det, kan du skifte din bils dæk selv. Det er en relativt simpel proces, der kræver nogle grundlæggende værktøjer og viden om, hvordan man løfter bilen korrekt og spænder dækkene ordentligt fast. Ved at skifte dine dæk selv kan du have fuld kontrol over processen, og du slipper for at skulle ud og finde en fagperson.