Af Henrik Askø Stark
Den lokale kunstmaler Jesper Kikkenborg udstiller som regel abstrakte og farverige naturmalerier og portrætter i sit galleri på Rønne Alle. Har man været i galleriet, vil man sandsynligvis have opdaget hans forkærlighed for isfugle og David Bowie.
Jesper Kikkenborg er, hvad man populært sagt kalder multipassioneret. Før han etablerede sig som fuldtidskunstner, var han marinbiolog og erhvervsdykker. Nu har kunstmaleren kastet sin kærlighed på endnu et iværksættereventyr. Han er blevet lampedesigner.
Lampedesignet startede som små matematiske udfordringer mellem Jesper Kikkenborg og ingeniøren Thomas Westergaard Jakobsen. De to er barndomsvenner fra Dragør, hvor de mødte hinanden. De har fulgtes ad lige siden, blandt andet på DTU, hvor Jesper Kikkenborg læste til maskiningeniør i tre år, inden han blev biolog, mens Thomas Westergaard Jakobsen blev uddannet civilingeniør og fik en ph.d. i matematik.
Som børn udviklede de computerspil sammen. Her var det Thomas Westergaard Jakobsen, der programmerede, og Jesper Kikkenborg, der lavede grafikken. I dag er det også kunstneren, der står for den visuelle finish, mens matematikeren eksperimenterer på ingeniørmanér med de enkelte dele.
»Mennesker tiltrækkes af symmetri, men samtidig så er det bruddet med symmetrien, der skaber kunst. Det er den balance, vi leger med,« filosoferer Jesper Kikkenborg.
Det var Thomas Westergaard Jakobsen, der i sin tid fandt på at bygge en lampe. Han havde egentlig bare brug for et hobbyprojekt, hvor han brugte hænderne fremfor hovedet. Da han viste resultatet til sin barndomsven og foreslog, at lampen kunne hænge i galleriet på Rønne Alle, kunne Jesper Kikkenborg straks se potentialet. Men først skulle den have en kunstnerisk makeover.
»Enten hører den til nede på rød stue i børnehaven – eller også, så er det ren Roy Lichtenstein, det dér,« fortæller Jesper Kikkenborg om første gang, han så lampen, der skulle vise sig at være prototypen på en helt ny karrierevej for vennerne. Han valgte at tro på det sidste – og foreslog sin barndomsven at gøre lampen færdig i fællesskab. Men så skulle målet ikke være, at lampen skulle hænge på Rønne Alle. Den skulle ind at hænge i ILLUM. Og sådan blev det.
Lamperne skal stå deres første store test på en kunstudstilling hos det japanske mærke MUJI den 12.–14. juni i ILLUM på Strøget, hvor de to nyudklækkede designere selv kommer og fortæller om processen, lampen og fremtiden for Westergaard & Kikkenborg.
Det er gået stærkt fra første prototype til udstillingen i hjertet af København. Der er blevet knoklet i værkstedet for både at levere elleve håndlavede lamper til udstilling og salg i ILLUM og få CE-godkendelserne på plads. Lamperne kan fortsat ses i Dragør, når der er udstillinger i Galleri Kikkenborg på Rønne Alle.