Vi har modtaget: Jeg mener, at vi er nødt til at få en debat borgerne imellem vedrørende turisme. Hvor meget turisme vil vi have, og hvilken form for turisme ønsker vi? Turisme hverken kan eller skal vi undgå, men vi er nødt til at diskutere, hvilken turisme og hvor mange vi ønsker.
Indlæg af Søren Hvalsø, Dragør
Hvis Dragør skulle blive godkendt af UNESCO, vil turismen eskalere. Ønsker vi dette? Personligt mener jeg ikke, at vi skal have mere turisme og slet ikke mere af den slags, vi har i dag. Hvis vi bliver UNESCO-godkendt, vil krydstogtsturismen og rejsearrangørerne sende horder af mennesker til byen. Denne form for turisme er efter min mening ikke noget, der gavner byen. Det kan vi se på dem, der kommer nu. De drives af en medbragt guide gennem byen som klonede får, de har typisk én time til at se Dragør, der er ikke tid til at stoppe op, så de kan ikke nå at besøge vores restaurationer eller butikker, og slet ikke fordybe sig i vores kultur.
Typisk afsluttes besøget med en kop kaffe serveret af buschaufføren på vej ind i bussen videre til næste destination. Og hvad fik så Dragør ud af det – efter min mening intet! Udover ildelugtende busser gennem byen og horder af mennesker gennem den gamle by med selfiestænger, så de kan fotografere ind gennem vinduerne i borgernes boliger.
Måske skulle vi forlange 5000 kroner for parkering af turistbusser i 3 timer, måske skulle vi kræve at det var en lokal guide, som også kunne vejlede dem i, hvordan man opfører sig i Danmark. Så fik vi da i det mindste en indtægt.
Dragør Havn er efterhånden blevet en markedsplads for udefrakommende forretningsdrivende, og den turisme vi tiltrækker ved dette, er, som jeg ser det, ikke den, vi bør satse på. Det er ikke noget købestærkt publikum, og vi fratager vores egne butikker omsætning. Vi skal naturligvis fastholde dragørtraditionerne såsom Sildens Dag, havnefest og andre events, der tager udgangspunkt i vores egen kultur.
Hver aften og weekend i sommerhalvåret har vi besøg af motorcykelfolk, som starter ned gennem Toldergade til Strandlinjen, hvor de sørger for at støje så meget som muligt, så vi alle lægger mærke til dem. Når de lander på havnepladsen, tager de deres medbragte bajere op og går rundt og sparker på dækkene, mens de taler med andre ligesindede motorcykelfolk. Når de forlader byen 1/2 time efter uden at have købt noget, skal de nok sørge for, at vi alle hører, at de er på vej ud af byen. Hvad fik Dragør ud af det? Intet udover støj og mere affald i skraldebøtterne. Måske skulle Toldergade lukkes efter kl. 16 på hverdage og helt i weekenderne. Så slap vi for unødig kørsel ned gennem byen.
De mennesker, som går i Tivoli, besøger næsten aldring Bakken og omvendt. Hvorfor? Fordi de appellerer til to forskellige former for turisme. Tivoli kan tillade sig at tage entré, de har gode toiletforhold og et bredt udsnit af restaurationer af høj kvalitet. Alt er vedligeholdt og smukt, og økonomisk er Tivoli en solstrålehistorie. På Bakken har de et andet mål med turisme. Men det er efter min mening ikke den målgruppe, vi skal satse på.
Hvis vi skal målrette vores turisme, kræver det, at vi sender nogle signaler ud, der matcher den målgruppe, vi ønsker. Det vil sige, at vores restaurationer skal kunne tilbyde andet end burgere, og vores havn skal være ryddelig og vedligeholdt. Det første man ser, når man som turist i Dragør kommer kørende ned mod havnen, er en flaskecontainer og en masse unødigt rod aflagte markiser, gamle borde og stole som primært stammer fra Strandhotellet.
Selvom Strandhotellet har fået en opgradering, hjælper det ikke, hvis man fortsætter med at rode.
Ved Cafe Blink står der så mange borde og stole, at det nærmest minder om affodring af burhøns. Restaurationerne har alle en øl-sponsor. De donerer tilsyneladende gratis parasoller til alle restaurationerne, og de er ikke alle lige kønne. Jeg har indtryk af, at det går meget godt for vores restauratører, så mon ikke der var råd til at købe hvide parasoller uden grimme reklamer?
Vi bør satse på sejlerturisme
Sejlere, der besøger vores by, er her typisk et par dage, de er ressourcestærke, de handler i vores butikker, spiser på vores restaurationer, og de giver gode havneindtægter til havnen. Hvis vi ville, kunne vi skabe endnu flere pladser i havnen og dermed større indtægter. Hvis så også havnen kunne få lov at beholde de penge, de tjener, til renovering, kunne vi på den lange bane få istandsat havnen. Vi er så heldige, at vi har en havnefoged, som langsomt renoverer vores havn og udbygger den med gode tiltag. Alt sammen med respekt for havnens DNA.
Overnattende gæster ville også være en god målgruppe. Desværre har vi ikke tilstrækkelige hotelfaciliteter. Hvis vi i sin tid havde godkendt TænkeTankens forslag om at bygge en række hotelværelser/ferieboliger som husbåde, så havde vi kunne opfylde dette ønske. Vi har godt nok et Badehotel, og tænk hvis de kunne oppe sig og lave noget der lignede Svinkløv Badehotel, så kunne vi tiltrække nogle mennesker, som ville interessere sig for byen, og de ville også være gode kunder for vores næringsdrivende og vores restaurationer.
Det er ikke min hensigt at kritisere, men jeg påpeger blot nogle ting, som jeg mener, kunne gøres anderledes, hvis vi ønsker at ændre vores turisme. Mit ærinde er, at vi får en debat, som kan give politikerne et fingerpeg om, i hvilken retning vi borgere ønsker, at byen skal udvikle sig.