I tidligere artikler om Sophus Falck, kunne man læse, at den gode direktør for Redningskorpset, Sophus Falck havde tid til andet end at være overdirektør i sit redningskorps. Det var ikke kun damer, der kunne sætte gang i hans fantasi og kreative evner.
Af Dines Bogø
Under et besøg på Bornholm i 1925 hørte Sophus Falck om en større ladning træ (vraggods), der var drevet i land ved Snogebæk fra to grundstødte skibe.
Hans tidligere aktiviteter med bygning af pavilloner af træ gav ham ideen til at opføre nogle sommerhuse af de mange brædder.
Når Sophus Falck fik en idé, så skete der noget. Han købte en del grunde og en ladning brædder. I løbet af kort tid havde hans entreprenørafdeling opført syv sommerhuse ved fiskerlejet Snogebæk.
Sophus Falcks sommerhus på Amager
Et par år før havde Sophus Falcks entreprenørafdeling også opført et sommerhus i Dragør.
Sommerhuset var bygget til Sophus Falck samt hans faste ældste veninde Helene og deres fælles 12 årige søn Einar. Drengen var lidt svagelig, mente en læge, og det ville være godt med frisk luft på landet frem for lejligheden på Amagerfælledvej i Sundby.
Huset, der stadig eksisterer på Sophus Falcks Allé 11, blev navngivet ”Helsebo”. Folkene, der opførte huset havde privat givet det et andet tilnavn, der refererede til direktørens faste elskerinde.
Sophus Falcks sommerhuse i Snogebæk
I dag genfinder man også navnet Helsebo” i Snogebæk”. Et navn Sophus Falck åbenbart havde en forkærlighed for.
De øvrige huse, som Falck fik opført i Snogebæk, kom til at hedde: Klithuset, Handy, Udsigten, Falckebo, Solhjem og Fyrreskjul. Handy var navnet på et af de grundstødte skibe.
På Turistvej i Snogebæk finder man stadig to af de oprindelige sommerhuse. Solhjem og Helsebo.
Handy eksisterede til omkring 1995, men kunne ikke restaureres. De fire andre huse, der lå på vandsiden, blev nedrevet i 1993, da der skulle opføres 17 moderne sommerboliger på grundene.
Helsebo i Snogebæk har tilhørt flere brugsuddelere og en kort overgang i 1945-46 var der en mindre filial af Snogebæk Brugsforening i “Helsebo”. Det var i den periode, hvor nogle af de russiske besættelsestropper havde kvarter i Snogebæk.
Helsebo i Dragør blev overtaget af isenkræmmer Eduard Halgreen fra Sundby. Han ombyggede det til helårsbolig allerede omkring 1932. Husnavnet ”Helsebo” blev først nedtaget i 1963.