Hvor mange biografer er der på Amager og hvor mange har der været? De fleste på Amager husker de fire store kendte: Amager Bio, Aladdin Teatret, Atlantic Bio og Merry-Teatret. Aladdin og Merry er tidligere omtalt.
Amager Bio i dag
Amager Bio er ikke den nyeste af de fire store på Amager, der var Atlantic, der lå på Christianshavn.
Amager Bio ligger på Amagerbrogade 123, men er i dag ikke længere biograf, men salen er i dag et af Københavns største spillesteder.
Amager Kulturpunkt oplyser, at der kan være op til 1.300 stående gæster i Amager Bio og at der under normale forhold afholdes ca. 200 koncerter om året.
Amager Bio under besættelsen
Det var Dansk Skolescene der fik bevillingen til Amager Bio, der viste den første film fredag den 1. november 1940.
Den nye biograf spillede en vis rolle under besættelsen. Operatøren, ingeniør Ove Soelberg (1903-87) fra Kaktusvej i Sundby havde kontakter til flere modstandsgrupper.
Der blev opbevaret våben i biografen og ved særforestillinger viste man film med sårede soldater for at hærde mandskabet. Et rum i biografen var indrettet som skydebane. Soelberg fortalte, at når man havde skydeøvelser startede man en film og skruede ekstra højt op for lyden.
Skuespilleren Kai Holm, der var tilknyttet Danske Skolescene, var bekendt med, hvad der foregik illegalt i Amager Bio.
Ove Soelberg var gruppeleder i en Sundbydeling. Delingen indgik i AMPA’s kompagni A3, der fik kvarter på Store Magleby skole den 5. maj 1945. Soelberg var med alle steder, som man kan se af de mange fotos, der blev taget i befrielsesdagene.
Ny funktion
Der var skiftende ejere og i halvfjerdserne blev salen ombygget til Amager Bio 1 & 2.
Da biografen lukkede i april 1986 var der efterfølgende planer om, at ombygge salen til supermarked. Projektet blev droppet og salen stod ubrugt i mere end 10 år.
Biografsalen blev i slutningen af halvfemserne renoveret for ca. 12. mill. kroner og siden 1997 har der været kulturhus på Amagerbrogade 123. Adressen og indgang er i dag Øresundsvej 6.
Er der så ikke mere biograf i salen. Ikke i den oprindelige betydning, men for 10 år siden havde SULFA, Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv indbudt til en særlig filmforestilling.
Publikum så filmen ”Sommerglæder”, der netop havde premiere samme sted 70 år tidligere.
Det specielle for netop den film var, at mange af scenerne blev optaget på Amager, nærmere bestemt i Dragør.
De tidligere biografer
I dag fremgår det ikke af facaden på Amagerbrogade 123, at der har ligget en biograf på stedet i 46 år. Kigger man lidt bag facaderne, ser man mange steder en tidligere biografsal.
2017. Amagerbrogade 123. Mange har næsten helt glemt den ældre tilbagetrunke ejendom, der lå på stedet. Nu er der 10 andelsboliger, hvor der tidligere bl.a. var indgang til Amager Bio.
Med Drop By Collective ønsker Adam Blanchard at forbinde Amagers beboere og lokale virksomheder gennem en app, der kombinerer tilbud, historier og fællesskab – og nu også udvides med events og nye områder.
Social- og Boligstyrelsen har bevilliget over 600.000 kroner til Familienetværket Amagerbro, så udsatte familier kan fortsætte med at mødes til fællesspisning og støtte.