Dengang det var ”Vinter”. Del 1

Da vi var børn i forrige årtusinde var der altid sne om vinteren? Spørger man ”DMI”, Danmarks Meteorologiske Institut vil de f.eks. sige, at der kun siden 1900 har været landsdækkende hvid jul ni gange.

I 1938 var der i.flg. DMI julesne over hele landet. John Lundgren tegnede en af Amagerbanens busser, der det år holder foran Dragør Jernbanestation og Postkontor. Amagerbanen åbnede som jernbane i 1907 mellem Amagerbro og Dragør. I 1930 overtog selskabet flere busruter. I 1974 indgik Amagerbanens busser i ”HT” Hovedstadens Trafikselskab. (Arkiv: Dines Bogø).

Dines Bogø

Is og sne i ”gamle dage”

DMI kan videre fortælle, at sidst vi havde landsdækkende hvid jul var det i 2009 og 2010. Lokalt er der mange beretninger om indesneede, der måtte tilbringe julen i forsamlingshuse. Vi husker billeder i Tv fra Bornholm og Lolland.

Ole Nielsen fra Rågård på Tømmerupvej var også vognmand i sine yngre dage. Her bringer han i 1954 kul ud til Birkevej 23 i Søvang. (Foto, farvelagt, er udlånt af Ole Nielsen).

En del vil også kunne huske de strenge vintre i begyndelsen af besættelsen. Dengang man ”kunne gå på isen til Sverige”.

I 1945-47 blev den tyske reparationshangar og seks svenske barakker anvendt som flygtningelejr på nuv. Halvejen. Edvin Kræmer, der var dansk lejrchef i lejr nr. 132, blev flyttet sammen med flygtningene fra Brønshøj skole til Store Magleby. (Foto fra 1946, der er farvelagt, er udlånt af Charlotte Kræmer).

Jamen og så var der dengang Sydamager blev næsten helt isoleret, da det gik galt med snerydningen på Englandsvej i tunnelrørene. (Artiklen kan læses her).

I marts 1951 var der sne på Hollændervej, hvor man ser en af fabrikant Wieders varevogne. Det er villaen i nr. 22 i baggrunden. (Foto: Wilhelm Wieder, der boede Hollændervej 19).
 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?