Af Trine Hvam Madsen
Det vides ikke, om eleverne på Ørestad Gymnasium er utroligt kageglade eller bare ekstraordinært generøse. De gik i hvert fald ikke glip af at støtte en god sag, da en gruppe elever åbnede en veludstyret kagebod i to spisepauser. Mahnoor Naz Perveez og Sofie Svarre Agger fra 2. b, er to af de elever, der bidrog til projektet. De er stolte – og også lidt overraskede over, at indsamlingen gik så godt.
»Udvalget, vi er en del af, har bl.a. et formål om at skabe mere aktivisme på gymnasiet. Kagesalget blev en succes, både fordi vi samlede penge ind til et godt formål og samtidig gav eleverne mulighed for at bidrage. Enten ved frivilligt at bage kager eller ved at donere penge til Red Barnet,« pointerer Mahnoor Naz Perveez.
Fællesskab og aktivisme
Mahnoor Naz Perveez og Sofie Svarre Agger er enige om at kagesalget også var med til at skabe et godt fællesskab på gymnasiet, fordi elever på tværs af klasser og årgange endte med at melde sig frivilligt til at donere og bage kager og stå i boden på skift.
»Der kom også virkelig mange elever og købte noget i vores bod. En del donerede faktisk bare penge uden at købe kage. Mange gav også mere, end det kagen egentlig kostede,« fortæller Mahnoor Naz Perveez.
Ca. 30 elever og enkelte lærere var på bageholdet, og det var ikke kun elever fra udvalget, der bidrog.
»Det kom faktisk bag på os, hvor stor opbakning, der var til vores idé,« siger Sofie Svarre Agger. »Vi havde regnet med at tjene højst 3000 kr. Men endte op med mere end det dobbelte,« fortsætter hun.
Og eleverne er ikke i tvivl om, at succesen godt kan tåle en gentagelse.
»Jeg tror, vi laver en lignende indsamling næste år,« siger Sofie Svarre Agger. »Der er jo altid mange gode årsager, man kan samle ind til. Og samtidig giver det jo andre elever på skolen mulighed for at lave noget aktivisme og føle, at de er en del af noget større,« pointerer hun.
Privilegier forpligter
Både Mahnoor Naz Perveez og Sofie Svarre Agger synes det er vigtigt at bidrage, hvis man har noget at dele ud af. Det kan både være ens tid, personlige ressourcer eller økonomisk.
»Grunden til at jeg meldte mig ind i udvalget var bl.a. for at give noget igen,« fortæller Mahnoor Naz Perveez. »Når vi bor i et land, der er så privilegeret som Danmark, er det ret nemt at glemme, hvad der sker af frygtelige ting ude i verden,« reflekterer hun. »Arbejdet i udvalget hjælper mig både med at være taknemmelig over de privilegier jeg har, og samtidig kan jeg godt bare lide at hjælpe andre,« tilføjer Mahnoor Naz Perveez.
Sofie Svarre Agger er enig. »En vigtig ting for mig er også at samle folk, og hylde det multikulturelle miljø vi har på gymnasiet, fx ved at vi holder arrangementer som vores virkelig sjove kulturdag,« siger hun.
Alle er velkomne
Både Sofie Svarre Agger og Mahnoor Naz Perveez er interesserede i, at eleverne på Ørestad Gymnasium kommer hinanden ved. Derfor håber de, at deres udvalg næste år vil vokse sig endnu større, og at mange forskellige elevtyper vil deltage i arbejdet.
»Vores udvalg handler jo i udgangspunktet om, at vi allesammen kan have et godt fællesskab og være ligestillede,« fortæller Mahnoor Naz Perveez.
»Vi håber, der kommer en masse friske 1.g’ere næste skoleår, der interesserer sig for positive kulturmøder og aktivisme, som vil være med. Det behøver ikke kræve så meget af folk,« slutter Sofie Svarre Agger.
Sofie Svarre Agger og Mahnoor Naz Perveez glæder sig allerede til næste skoleår, hvor de bl.a. ser frem til at hjælpe med at planlægge gymnasiets store kulturdag, hvor der både bliver afholdt workshops om kulturmøder, spist fælles buffet og danset med flag.