Det er ikke fordi, der bliver bygget nye diger allerede i år, men der er alligevel hjælp at hente, hvis man bor i de mest stormflodsramte områder af kommunen.
Kommunalbestyrelsen har nemlig besluttet at gennemføre en såkaldt »etape 0« i kystsikringsplanerne allerede i år.
Tiltagene skal mindske risikoen for oversvømmelser fra nedbør, grundvand, og havvand på kort sigt, og det er specielt de hårdst ramte områder i og ved Søvang, der sigtes mod.
Oprensning af grøfter
Forvaltningen har fået til opgave at finde helt lokale tiltag, der kan gennemføres i 2024.
»Det kan være tiltag, som kommunen sætter i gang inden for afsatte rammer, eksempelvis kortlægning af grøfter og udløb samt oprensning af kommunale grøfter,« står der i beslutningen.
Med andre ord – vil der altså primært blive fokuseret på at forbedre afvandingen, når vandet kommer – og det både på private grunde og kommunale arealer.
Desuden bliver der taget yderligere skridt for at styrke beskyttelsen af kystlinjen mod stigende havniveauer og hyppigere stormfloder.
I løbet af 2024 iværksættes en række konkrete initiativer, som skal skærpe kommunens beredskab inden udgangen af året.
Digebeslutning i år
Kommunen har allerede været i gang med at konkretisere kystsikringen for delstrækningerne Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden.
Dialogen med grundejerne i de berørte områder er blandt andet sket gennem offentlige borgermøder. Omkring 100 borgere deltog således i kommunens åbne projektkontorer i Kongelundshallen. Og det var netop i denne dialog, at grundejerne fik udtrykt et tydeligt ønske om, at kommunen, indtil det kommunale dige kan anlægges, hjælper ved at lave indsats på kort sigt.
Ifølge referat fra Klima-, By- og Erhvervsudvalget regner administrationen med, at politikerne kan tage en beslutning om et kommende dige rundt om Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden allerede i år.
Planen er nu at fremlægge løsninger i dispositionsforslag til borgerne til september, og at politikerne vil kunne nå frem en beslutning i november måned.