Åbningstalerne havde svært ved at overdøve de flere hundrede stemmer, der rungede under sportshallens høje loft.
På årets jobmesse torsdag den 23. maj i Amagerhallen var borgmestrene Allan S. Andersen og Kenneth Gøtterup, fra henholdsvis Tårnby og Dragør, sat på en svær opgave. Messens jobsøgende gæster og deltagende virksomheder havde nemlig straks efter ankomst kastet sig entusiastiske og højlydte over det, de var kommet for – at møde hinanden og udveksle håb, drømme og muligheder for job og uddannelse med henblik på beskæftigelse. Og det var altså vigtigere, end politikernes taler.
Et af Allan S. Andersens budskaber trængte dog tydeligt igennem: »Der er meget, der kan lade sig gøre, når man taler sammen.«
Den årlige jobmesse blev stablet på benene i et samarbejde mellem Dragør og Tårnby Kommuner, der har et forpligtende samarbejde på netop beskæftigelsesområdet.
De deltagende virksomheder og institutioner var blevet udvalgt efter først til mølle-princippet, og de 60 stande, der i år var plads til, blev opstillet af virksomheder fra et bredt udsnit af brancher. Messens gæster kunne blandt meget andet høre om job- og uddannelsesmuligheder i både Forsvaret og Københavns Politi. De kunne få viden om, hvad det kræver at blive pilot, hvordan og hvor man kan blive en chauffør, der kører med pakker, hvordan man bliver kok i hotelbranchen, og hvorledes man kan finde arbejdsglæde ved at servicere rejsende i lufthavnen med mad og drikke.
Masser af jobs i Forsvaret
Det danske forsvar var repræsenteret på messen. Ikke mindst fordi det står foran de største omvæltninger i mands minde.
I dag går omtrent 23.000 danskere med eller uden uniform dagligt på arbejde i et af forsvarets værn. Og det tal står til at stige i fremtiden.
Det er selvfølgelig primært den russiske aggression, der har ført til politiske beslutninger om langt flere ansatte og mere materiel.
»Der er jo kamp om dem, der gerne vil i arbejde. Så af den grund er det et rigtig skidt tidspunkt, forsvaret skal vokse på,« siger Karsten, der er officer i forsvaret, og som af sikkerhedsgrunde ikke ønsker at få sit fulde navn i avisen.
Han forklarer, at faldende ungdomsårgange og højkonjunkturer gør det svært at finde medarbejdere.
»Vi er jo på det samme marked som alle andre, der søger arbejdskraft. Derfor skal vi selvfølgelig være her i dag, og det er da også jobmesse nummer 41, vi er med på i dette forår,« oplyser Karsten.
Officeren fortæller, at Forsvaret er til messen i Amagerhallen, fordi de ansætter medarbejdere i hele Danmark – og en del af dem her i københavnsområdet; for eksempel Forsvarskommandoen, Forsvarministeriet, Materiel- og Indkøbsstyrelsen, Forsvarsministeriets Personalestyrelse, Den Kongelige Livgarde i Høvelte og længst væk i området til Garderhusarerne i Slagelse.
»Godt nok ligger det meste af forsvaret i Jylland, men der ligger altså masser af det her på Sjælland,« fortæller Karsten.
For Forsvaret handler det ikke blot om at ansatte kompetente faglærte kolleger, som kan gå direkte ind og udfylde en jobbeskrivelse. Der er også et ønske om at oplære unge mennesker:
»Vi kan tilbyde i alt 78 forskellige uddannelser i forsvaret. Vi vil også være med til at løfte det ansvar, det er at uddanne unge mennesker. Jeg har indtryk af, at mange virksomheder ser det som en udgift at tilbyde praktikpladser. Vi ser det som en investering,« fortæller Karsten.
De jobs, som færdiguddannede kan udfylde, er ud over de rent militærfaglige lige så forskelligartede som i det omkringliggende samfund. I Forsvaret ansætter de alt fra jurister og rengøringspersonale til kokke og elektrikere.
Karsten gør til sidst opmærksom på, at man på Forsvarets hjemmeside kan oprette en jobagent og dermed følge med i, hvad den store offentlige institution i vækst kan tilbyde.
Arbejdsmarked i brand
Dragør Nyt møder Yassin Ardone, der er leder af Virksomhedsservice i Tårnby Kommune. Servicen er et tilbud til alle virksomheder i Tårnby og Dragør og er en del af Jobcenteret i Tårnby.
På deres hjemmeside står der: »Virksomhedsservice kan blandt andet hjælpe jer med rekruttering og opkvalificering af jeres arbejdskraft, forebyggelse af fravær og fastholdelse af medarbejdere.«
Dragør og Tårnby har, siden kommunalreformen fra 2007 trådte i kraft, haft et forpligtende samarbejde på blandt andet beskæftigelsesområdet.
»Vi forventer mellem 500 og 800 besøgende, som i dag kommer for at møde en del af de i alt 60 virksomheder og institutioner, der i dag er plads til. Vi har en kæmpe efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft. Virksomhederne er her, fordi de mangler hænder,« siger Yassin Ardone.
Han fortæller, at alle virksomheder i Dragør og Tårnby med flere end tre ansatte er blevet inviteret, og at pladserne blev fordelt efter først til mølle-princippet.
Ifølge Yassin Ardone kunne der sagtens have været flere, men brandmyndighederne tillod ikke flere end 60 stande. Han fortæller dog, at der er fundet en løsning, så der næste år kan være 90 boder.
»Der skal jo være en god blanding af virksomheder til sådan et arrangement her. Der hvor det især brænder på, og der er ekstremt behov for arbejdskraft, det er blandt andet i hotel- og servicebranchen, transportbranchen og i virksomheder, der tager sig af pakkeudbringnng. De er her alle, fortæller Yassin Ardone, som fortsætter:
»Bygge og anlæg er også en branche, der har manglet hænder i mange år, men der er ingen, der har ønsket at medvirke her i dag.«
Strømper og kampvogne
Et blik ud over de flere hundrede mennesker i salen giver et indtryk af en stor variation af borgere, der har taget imod tilbuddet om de to timer med »speeddating« mellem arbejdsgivere og jobsøgende.
Der er både mænd og kvinder, og unge og midaldrende.
En af dem er 55-årige Simon Campostrini.
»Jeg har gået ledig i cirka tre måneder. Det er første gang, jeg er på jobmesse, og jeg leder efter job i logistik- og supply chain-branchen, hvor jeg har arbejdet i alle mine år,« fortæller han.
Lige inden Dragør Nyt taler med ham, var han i dialog med repræsentanterne fra Forsvaret.
»Forsvaret er jo interessant, fordi der nu bliver kastet virkelig mange penge efter det. Så der kommer helt sikkert til at blive oprettet spændende stillinger, og rent fagligt er det interessant for mig,« lyder det fra Simon Campostrini.
Da Forsvaret er en kæmpe organisation med mange ting, de skal rykke rundt på, ser den tidligere logistikmedarbejder sin chance for et job. Det handler jo om alt fra strømper og soldater til store kampvogne – og altsammen skal flyttes til de rigtige steder til tiden, fortæller Simon Campostrini, som samtidigt oplyser, at skulle det ikke blive til jobbet her, er han alligevel fortrøstningsfuld, fordi der er masser af stillinger i standene på messen.
»Og jeg er jo slet ikke færdig. Jeg synes, det er et godt initiativ, som Tårnby og Dragør har taget her. Vi arbejdsløse har godt af at komme ud. Det er en supernem måde at søge arbejde på,« afslutter Simon Campostrini.