Måske er der endnu håb for Amagers ældste højhus

Amagers ældste højhus, beliggende på Peder Lykkes Vej i Urbanplanen, har i mange år været truet af nedrivning. Ejendommen, der ejes af boligorganisationen Domea København, blev i 2022 tømt for beboere, da det ikke længere var forsvarligt at bo der. Nu peger nye tekniske undersøgelser på, at en delvis bevarelse af bygningen måske er mulig
Peder Lykke-højhuset. Foto: Domea.dk
Peder Lykke-højhuset. Foto: Domea.dk

Højhuset på Peder Lykkes Vej har siden 1971 været en markant del af Amagers skyline med sine 16 etager. I de seneste 14 år har bygningen stået til nedrivning, og i 2022 måtte de sidste beboere forlade deres hjem. Det skyldtes blandt andet slidte ydre konstruktioner og forringede evakueringsmuligheder via de udvendige altangange.

Hos boligselskabet Domea København og administratoren Domea.dk har der imidlertid været en drøm om at bevare dele af bygningen. Målet er at minimere ressourceforbrug og CO2-aftryk ved at transformere råhuset til nye attraktive ungdomsboliger.

Formand for Domea København, Villy Brejning, udtaler: »Vi er med tiden blevet mere opmærksomme på det utidssvarende i bare hovedløst at rive ned og køre væk. Spørgsmålet er dybest set, om vi har råd til ikke at være nysgerrige på og undersøge, om det kan lade sig gøre at bevare dele af bygningen? Der er, som jeg ser det, mange gode grunde til at renovere et hus som dette, hvis det overhovedet kan lade sig gøre.«

Bæredygtighed og ressourcebesparelse

Ideen om at bevare råhuset frem for en total nedrivning og nybygning er ikke uden udfordringer. Det kan være både dyrere og mere kompliceret at renovere og transformere en eksisterende bygning. Alligevel ser Domea København muligheder i en bæredygtig løsning, der både skaber nye boliger og reducerer miljøbelastningen. 

»Der er en del af bygningen, som ikke står til at redde. Sådan er det. Men hvad med resten? Hvis vi som boligselskab både kan bidrage til at skabe nye attraktive boliger i byen, som bygger videre på en fælles lokalhistorie, så vil vi gerne det. København har jo brug for flere almene boliger. Og hvis vi samtidig bidrager til, at byggeriet sker på en måde, hvor vi holder ressourceforbruget så lavt som muligt, så er det bedre end godt,« fortsætter Villy Brejning.

By- og boligudviklingschef i Domea.dk, Mette Mogensen, er enig og understreger fordelene ved en renovering i et bæredygtighedsperspektiv:

»CO2-aftrykket er, uanset hvordan man vender og drejer det, bare væsentligt lavere, når man renoverer, end når der rives ned, bortskaffes og bygges nyt. Det perspektiv er vi naturligvis meget bevidste om,« oplyser hun.

God dialog om projektet

Tekniske undersøgelser udført af ingeniørvirksomheden Sweco har bekræftet, at bygningen statisk kan reddes og renoveres. Der er også fundet nye brandtekniske løsninger, som kan erstatte de gamle betonsvalegange og skabe sikre flugtveje.

Med disse positive resultater er Domea København og Domea.dk nu i dialog med Københavns Kommune og Landsbyggefonden om, hvordan en transformation af Peder Lykke-højhuset kan realiseres.

Det endelige politiske tilsagn om støtte – det såkaldte skema A – er endnu ikke givet, og det er en forudsætning for, at visionen kan blive til virkelighed.

Mette Mogensen er optimistisk: »Finansieringen og den politiske godkendelse skal selvfølgelig falde på plads – det er det, vi arbejder på i øjeblikket. Men der er en god dialog og stor velvilje fra både Københavns Kommune og Landsbyggefonden ift. at afsøge mulighederne for en delvis bevarelse af det gamle højhus,« fortæller hun.

En endelig afklaring på bygningens fremtid forventes at foreligge i løbet af 2025.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?