Gymnasieelever til kinesisk efterårsfest

På Ørestad Gymnasium kan eleverne vælge kinesisk som valgfag. Det er atypisk at kunne studere kinesisk allerede i 1.g. Men gymnasiets elever er ikke i tvivl; kinesisk er et spændende fag, der åbner mange døre. I september var kinesiskelever fra 1.g til efterårsfestival i Kinesisk Kulturcenter, hvor de fik anledning til at prøve deres kundskaber af i praksis.

Af Trine Hvam Madsen

Andreas Warna-Moors, Witold Bokor, Cherie Moesgaard og Laura Løndal går alle i 1.g på Ørestad Gymnasium. Selv om de går i forskellige klasser, binder kinesisk dem sammen. De har nemlig alle valgt faget som sprogfag i grundforløbsperioden, som strækker sig over de første tre måneder af 1.g. Eleverne har netop besøgt Kinesisk Kulturcenter i København sammen med deres lærer, Aobo Tai, og gymnasiets rektor, Mads Lyngby Skrubbeltrang. Her reciterede de kinesiske digte for medarbejderne i kulturcentret, smagte på kinesisk mad og fik lov at overvære en koncert med kinesiske harper.

Besøget gjorde indtryk på eleverne.

“Jeg synes det var meget spændende, for jeg har aldrig mødt kinesere før,” fortæller Cherie Moesgaard. “De var enormt venlige og meget respektfulde,” tilføjer Laura Løndal.

Samtidig giver det en ekstra dimension til undervisningen at møde den kinesiske kultur i virkeligheden fremfor bare at sidde og lære om det i klasseværelset. Det er eleverne enige om.

“Man lærer meget mere om folks traditioner og værdier på den måde, og det blev mere levende for os,” påpeger Andreas Warna-Moors.

Eleverne var meget glade for den måde, de kinesiske værter tog imod dem på.

“Når vi skulle læse vores digte op eller bare prøvede at sige noget på kinesisk, klappede de af os, bare fordi vi forsøgte. Jeg tror, de var meget beærede over, at vi forsøgte at lære deres sprog,” griner Cherie Moesgaard.

Cherie Moesgaard skriver kinesiske tegn. Foto: Trine Hvam Madsen.
Cherie Moesgaard skriver kinesiske tegn. Foto: Trine Hvam Madsen.

De fire elever er enige om, at det er fedt, at man kan få kinesisk som valgfag i gymnasiet.

“Jeg synes, det er virkelig godt, og det åbner op for nogle nye muligheder fremfor de normale sprogfag som tysk, fransk og spansk,” siger Witold Bokor, mens Cherie Moesgaard nikker. Hun lægger selv meget vægt på den kulturelle del af faget, fordi hun synes, at den kinesiske kultur adskiller sig meget fra den danske. Andreas Warna-Moors er enig.

“Jeg synes, det er rigtig fedt at lære noget om en anden kultur, fordi du kan bruge det til at kigge udefra på din egen kultur og få lidt perspektiv,” forklarer han.

Eleverne har kun haft faget i godt to måneder, men de føler allerede, at de har lært en del.

“Vi har lært de mest basale ting allerede,” fortæller Witold Bokor, der ikke synes, ar kinesisk er specielt svært. Man skal bare forstå logikken.

“Det kan virke ret intimiderende, fordi tegnene og udtalen er så anderledes end dansk, men når man så begynder at lære det, finder man ud af, at det bare er som ethvert andet sprog,” forklarer han.

Eleverne er enige om, at kinesisk er sjovt for elever, der går op i de små detaljer, da små variationer i tegnene kan ændre betydningen i et ord.

“Faktisk er grammatikken meget nemmere end på dansk, man skal bare forstå de der tegn, hvordan man tegner dem rigtigt, og hvordan man udtaler dem, så kan det ikke gå helt galt” pointerer Cherie Moesgaard.

Grundforløbet i 1.g er snart ovre for de fire elever. Men når man spørger dem om, hvilket sprogfag de overvejer at vælge på deres studieretning, er de ikke i tvivl. De vil alle fortsætte med kinesisk. Og så glæder de sig til den store sprogrejse med faget i 3.g, hvor de skal til Beijing.

“Det er once in a lifetime. Der er jo mange der ellers aldrig vil få muligheden for at rejse til Kina, så det er megafedt,” fortæller Cherie Moesgaard.

“Jeg tror også, at det bliver fedt at komme til Kina i 3.g, for så kan man endelig få brugt de evner man har tilegnet sig. Og jeg føler, at der i Kina er så anderledes en kultur i forhold til Danmark. Vi har set billeder derfra, og det ser helt vanvittigt ud, så jeg tror det bliver megafedt,” pointerer Witold Bokor, der indtil videre kan glæde sig over den flotte dragestatue han vandt i præmie i Kulturcenteret for bedste evne til at recitere kinesiske digte.

Witold Bokor modtager sin præmie for bedste evne til at recitere kinesiske digte. Foto: Trine Hvam Madsen.
Witold Bokor modtager sin præmie for bedste evne til at recitere kinesiske digte. Foto: Trine Hvam Madsen.
 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?