Historien om Dragør Strandhotel – Del 2

DragørNyheder.dk bringer her Del 2 – sidste del (i denne omgang) i “Historien om Strandhotellet”.

Postkort fra 1965. Ved siden af Dragør Strandhotel ses villa ”Blå Hane”, der blev kraftig ombygget i 2010.

Sidebygningen på Kongevejen
I hotellets sidefløj på Kongevejen 24 har der ligget flere forretninger. Op mod Slottet således bl.a. Dragørs første Irma-forretning, Schous sæbehus, en grønthandler og konditor Buch.

1911. Strandhotellets bygninger på Kongevejen. Dragørs første Irma-forretning og den lokale boghandler. Begge forretninger flyttede i 1915 til Kongevejen 11.

Samme sted blev der senere indrettet en café, der var kendt under navnet “Klodsen”. Det officielle navn var “Dragør Færgekro”.

Der har været isbar, og det danske kystpoliti havde her vagtlokale fra 1941 til 1944.

I 1963 åbnede hotelejer Ehlers “Dragør Bodega”, der i 1974 blev erstattet af “Matrosen” med Per Helgstrand som forpagter.

1940 – 1945
Tyske soldater deltog flittigt i dansen på hotellet, hvis de ellers kunne finde villige partnere. Officerer nød at opholde sig på hotellet.

Hedvig og Chr. Gelsing kunne fejre guldbryllup i 1942 og en af sangskjulerne var pyntet med en tegning af Strandhotellet.

Hoteldirektør Chr. Gelsing fik i begyndelsen af september 1944 at vide, at hele hotellet var beslaglagt af Værnemagten. Han og familien skulle øjeblikkelig forlade hotellet og deres lejlighed på 1.sal og overdrage samtlige nøgler til de nye ”lejere”.

Hotellet blev indrettet som “Funk-Stelle”. Tyskerne fik opsat skillerum i salene og man gik i gang med at indrette flere toiletter til de tyske telefonpiger og telegrafister.

Umiddelbart efter befrielsen i maj 1945 rykkede engelske og canadiske tropper ind på hotellet. I 1946 kunne familien Gelsing flytte tilbage til hotellet og deres lejlighed.

Britiske tropper foran hotellet. Yderst tv. ses hotelejer Chr. Gelsing ved siden af en modstandsmand.

Arrangementer
På hotellet har der ud over møder og fester været modeopvisninger, bankospil, maleriudstillinger, danseskole, diskotek, revyer, juletræsfester m.v.

I filmen ”I Kongelunden” fra 1953 er Strandhotellet i centrum og 20 år efter lavede Jørgen Buckhøj og Jørgen Ryg m.fl. revy i den store sal. Flere kendte monologer er optaget på hotellet.

Klip fra filmen ”I Kongelunden”, hvor flere afsnit er optaget på Dragør Strandhotel.

Vagtstue og strandhave
Allerede i syttenhundredetallet ved man, at en have var tilknyttet hotellet. I haven, der lå mellem smedjen og Strandstien, var der et lysthus og keglebane. I 1910 blev haven omlagt med nyplantede træer.

I 1929 overtog hotelejer H.C. Jensen den gamle smedje (nuværende Dragør Kajakklub) samtidig med den grund, hvor den gamle biograf havde ligget. Her var der indtil halvtredserne indrettet traktørsted i og omkring smedjen med navnene “Strandhotellets have” og “Dragör Vagtstue”.

Strandhotellets gamle Vagtstue.
Den gamle Smedje. I dag Kajakklubbens lokale. Let genkendeligt.

I 1959 blev der indrettet en isbar i den gamle smedje, men isbaren eksisterede kun i 2 år.

Britt og Per Helgstrand
I 1976 overtog Per Helgstrand sammen med hustruen Britt hotellet efter faderen Anders Helgstrand. Det var i Britt og Pers periode, at der blev indrettet diskotek ”Fregatten”, der i 1995 blev afløst af ”Jokeren”.

I 1981 blev Per Helgstrand udnævnt til fuglekonge i Dragør Borgerlige Skyttelag. Året før var det faderen luftkaptajn, direktør Anders Helgstrand, der var fuglekonge. I 1971 var Per Helgstrand blevet kronprins. En titel han skød sig til og i 1986 gjorde han det igen. Motivet på kongepladen, kan man sige, er velvalgt.

Tredje generation stod parat og som 27-årig overtog Philip Helgstrand hotellet i 2007.

Lige før sæsonåbning i foråret 2018 blev hotellet ramt af en større brand i sydfløjen. En næsten færdig renovering kan Philip nu begynde forfra på.

 

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?