Dragørhjørnet (Højerup) – en kendt ejendom i byen

Del 2 af 2

I dag kalder vi indkørslen til Dragør for ”Dragørhjørnet”. Lidt ældre vil nok sige hjørnet ved ”Højerup”.

Højerup ca. 1935. Foto taget fra Nørregade, der dengang gik helt til Stationsvej.

Bygningen, der hed ”Højerup” lå på Stationsvej på hjørnet af Kirkevej over for anlægget ”Nordre Væl”.

Oprindelige nogle ældre bygninger fra 1700-tallet, hvor der bl.a. var smedje. Omkring 1840 blev der foretaget en større ombygning for at indrette væveri. Efter kort tid ombygget igen og nu blev der indrettet lejligheder i ejendommen.

I slutningen af 1800-tallet var der i baghaven udskænkning. I restauration “Sommerlyst”, som etablissementet hed, var der også keglebane.

Postkontor og forretninger
Omkring år 1900, hvor ejeren hed Johan Hertz Rander, blev der oprettet postkontor og telefoncentral i ”Højerup” og en tandlæge reklamerede bl.a. med konsultation en gang om ugen.

Gæstgiver J.H. Rander havde i 1890 været med til at oprette Dragør Søbad, der lå ud for Rønne Allé til 1933. J.H. Rander (1836-1901) ejede også Dragør Kro og Dragør Strandhotel.

Der var efterfølgende flere ejere af ”Højerup” til landsretssagfører Carl Bryld overtog ejendommen i 1930.

Ca. 1940. ”Kokkens hjørne”. Ud for forretningen skimtes to tyske soldater. Foto taget af deres kammerat fra konditor Volmer Louws forretning Kirkevej 5 (nu Kirkevej 174).

Carl Bryld, der deltog aktivt i byens aktiviteter faldt i 1945 i unåde, da han sammen med sin bror havde været særdeles aktiv i Det danske Nazistparti under besættelsen.

Stationsvej 6. Fra haven til restaurant ”Sommerlyst”.
En opgang til Otzens lejlighed på 1.sal.

På hjørnet blev der i Brylds tid indrettet en cigar- konfektureforretning m.v. med indehaveren Arthur Jensen. Han blev kaldt ”Kokken”, fordi han i mange år havde været kok på Dragør Fort. Han boede privat på Sophus Falcks Allé.

I ”Højerup” boede bl.a. familierne Holbech, Otzen, Borg, Kampmann Arnild og Hermann.

På grunden mod vest på Kirkevej, tæt op ad ”Højerup”, lå en større ejendom med flere lejligheder. Mille Bøhm, var ejer og hendes slægtning malermester Carl D. Leth overtog ejendommen.

Da bankfuldmægtig Helge Otzen omkring 1950 ejede ”Højerup” fik han taget et foto af hele området. Via en smal port kom man ind i gården bag ”Højerup”. På dispensation havde repræsentant Carl Johannes Høyers, Villa Dalhøj (nuv. Menighedsbørnehave) fået tilladelse til at opføre en garage helt ud til Kirkevej i 1924

Dragørhjørnet
I 1955 vurderede nye ejere, at det ville være uøkonomisk at renovere ejendommen og det blev besluttet at nedrive både ”Højerup” og Leths nærliggende ejendom på Kirkevej.

På en optagelse i Lokalarkivet ser man ”Kokkens hjørne” den 15. juni 1957. Bagved skimtes Amagerbankens filial, der blev indviet den 8. august 1957. Dragør filial nr. tre i rækken ved Stationsvej.

På grundene skulle der opføres en større ejendom. To blokke med lejligheder, et mindre forretningscenter og et garageanlæg.

Området, der i februar 1955 bestod af flere parceller med flere ejere blev solgt til Dragørhjørnet A/S v/ A. Christensen, E. Mullit og H. Schønnemann.

I sommeren 1957 stod ejendommen klar og Amagerbanken flyttede fra sin gl. ejendom på Stationsvej 7 til Dragørhjørnet 2.

På et tidspunkt i tresserne var der både bank, trikotageforretning, damefrisør, farvehandel og vinhandel i centret, Dragørhjørnet 2-10.

For lidt over 10 år siden skiftede man fra gul facade til nuværende blå.

Dragørhjørnet og Stationsvej 2-6 den 4. april 2006. Foto: Dines Bogø

 

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?