Over hele landet markerer man, at besættelsen sluttede for 74 år siden. Mange markerer den 4. maj som befrielsesdagen. Officielt er det 5. maj, der er befrielsesdagen. På Amager havde man særligt mærket tilstedeværelsen af besættelsesmagten.

Af Dines Bogø
Allerede i april 1940 mærkede man besættelsen tæt på. Værnemagten besatte Lufthavnen og flere danske militæranlæg, bl.a. Dragør Fort.
Fra 29. august 1943 overtog tyskerne endnu flere militæranlæg. Kaserner i Sundby og Kongelundsfortet på Sydamager.

Befrielsen
De tyske tropper i Danmark skulle overgive sig med virkning fra fredag den 5. maj 1945 dansk sommertid. Overgivelsen skulle ske til britiske tropper.

De britiske styrker havde udset sig de punkter i Danmark, der skulle overtages så hurtigt som muligt.

Københavns Lufthavn var særlig udvalgt. Lørdag den 5. maj 1945 landede 20 britiske Dakota fly (Douglas DC-3) kl. 16.32 i Kastrup. Transportmaskinerne var ledsaget af et større antal spitfire-jagere.

General R. H. Dewing hilste på en deling modstandsfolk på forpladsen og formelt overdrog Luftwaffeofficerer flyvepladsen til Dewing.

Luftwaffe fik en lodret ordre om at forlade Københavns Lufthavn straks. Det tyske personel skulle marchere til Værløse flyveplads inden hjemmarchen til Tyskland.
Stort set var lufthavnen ryddet for tysk personel den 6. maj 1945, men andre steder gik det lidt langsommere, når det drejede sig om hjemsendelse af personel fra Kriegsmarinen eller hæren.

Tysk og dansk Gestapo-personel fra Dragør var blevet iklædt tyske uniformer, hvor de kørte ind via Sydvagten og blandede sig med de tropperne, der marcherede ud af lufthavnen.

Indtoget i København 5. maj 1945
Sent om eftermiddagen begav de første britiske tropper sig til København, hvor de etablerede kvarter på Hotel d’Angleterre og i Dagmarhus.
Det var begrænset, hvad de første tropper havde medbragt af køretøjer, så fortroppen kørte i kortege på 30 hurtigt rekvirerede danske vogne ad Amager Landevej og Amagerbrogade. Selv om turen ikke var annonceret blev de overalt på ruten mødt med jubel.

Alle husker, at feltmarskal Montgomery var ”Danmarks befrier”. Han kom efterfølgende til København lørdag den 12. maj 1945. Det havde været annonceret i samtlige aviser og i Statsradiofonien.
Man skønner, at en kvart million mennesker hyldede Montgomery, da han kørte gennem København.